Проблемите на Джонсън от Брекзит се засилват с решаващия вот в Северна Ирландия

Предстоящите парламентарни избори в Северна Ирландия могат да се окажат исторически и да разклатят споразуменията след Брекзит

17:00 | 4 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Изборите в Северна Ирландия в четвъртък могат да отбележат голяма промяна в чувствителния политически баланс в региона и да подкопаят опита на Борис Джонсън да предоговори условията на напускането на Великобритания от ЕС, предава Bloomberg.

Анкети сочат, че партията Шин Фейн – чиято основна цел е обединението на двете части на Ирландия в едно – е на път да се превърне в най-голямата политическа сила. Това би било първа победа за националистическа партия от създаването на парламента в Северна Ирландия след подписването на Споразумението от Разпети петък през 1998 г., чрез което бяха прекъснати десетилетия на насилие между националистите и поддръжниците на Обединеното кралство.

Подобен резултат може да се окаже от огромно значение за Северна Ирландия, която исторически е доминирана от партии, лоялни на Обединеното кралство, най-вече Демократичната юнионистка партия. Шин Фейн, която се смята за политическото крило на ИРА по време на напрежението познато като the Troubles, иска да започне планове за обединяване на Ирландия – макар и това да е далечна цел с много пречки по пътя.

Това ще има силен ефект в Лондон, където консервативната и юнионистка партия на Борис Джонсън се опитва да пренапише части от споразумението след Брекзит, което създава проблеми за търговията в Северна Ирландия.

1ва графика

За юнионистите протоколът за Северна Ирландия, според който регионът остава в митническия съюз на ЕС, за да предотврати създаването на граница на ирландския остров, е заплаха за позицията на Северна Ирландия в Обединеното кралство. Юнионистката партия настоява за неговото премахване като условие за завръщане към парламент със споделени власти.

Но споровете за протокола подкрепят Шин Фейн, като същевременно накърняват подкрепата за юнионистите. Това също представлява главоболие за Джонсън, който оправда твърдата си позиция към ЕС, като заяви, че протоколът не разполага с доверието на населението на региона.

На събитие в Лондон миналата седмица, бившият главен преговарящ за Брекзит на Обединеното кралство Дейвид Фрост – който казва, че протоколът трябва да бъде заменен – призова синдикатите да насочат гнева си към Брюксел, а не към Лондон, за да избегнат отслабването на ръката на Джонсън.

Докато юнионистите поставиха въпроса за протокола в основата на предизборната си кампания, един силен резултат за Шин Фейн или за други партии, които приемат споразумението като например Партията на алианса, би подкопал позицията на Консервативната партия и на юнионистите.

„Напълно възможно е след изборите политическата ситуация в Северна Ирландия да стане по-сложна от тази в предишните месеци“, казва Фрост.

Във финалната анкета на вестник Belfast Telegraph Шин Фейн получават 26% в сравнение с 20% за юнионистите. Разликата между тях беше дори по-голяма в анкетата на University of Liverpool/Irish News, където Юнионистката партия има 8% по-малко от националистите и е наравно с Партията на алианса, която получава 18.2%.

„Това прави огромна разлика за британското правителство, което иска да премахне протокола от ЕС с аргумента, че голяма част от населението на Северна Ирландия гласува за партията, което е против него“, каза Дейвид Хениг, който е анализатор на търговията във Великобритания в Европейския център за международна политическа икономика.

Избирането на премиер от Шин Фейн е ясен знак, че Северна Ирландия не следва предпочитаната от Лондон посока. Макар че анкетите не показват голяма подкрепа за обединяване на Ирландия, един такъв резултат на изборите би дал голям тласък за националистите.

„Създаването на Северна Ирландия бе с цел подкрепа на мнозинството от юнионисти в североизточната част на страната“, каза Кейти Хейуард, професор по политическа социология в Университета в Белфаст. „Така че ситуация, при която Шин Фейн става най-голямата партия сто години по-късно е само по себе си от изключително значение“.

Разбира се, за юнионистите важи точно обратното и затова Северна Ирландия вероятно ще се изправи пред продължителна патова ситуация в политиката си.

Когато премиерът на Юнионистката партия Пол Гивън подаде оставка като протест срещу протокола за Северна Ирландия през февруари, парламентът беше парализиран, защото заместник министър председателят от Шин Фейн Мишел О“Нийл също трябваше да се оттегли.

В парламентарната система на региона има споделяне на властите и позициите на премиер и вицепремиер – съответно един юнионист и един националист – са равни и не могат да управляват отделно.

Нов закон гласи, че парламентът може да продължи да работи за шест месеца без премиери, но не може да взема важни решения.

„След първата пречка при формирането на нов кабинет очакваме нещата да стигнат до блокаж“, казва Хейуърд.

Правителството на Джонсън планира да гласува закон през парламентарната сесия на 10 май, който да даде власт на министрите еднолично да отменят части от сделката за Брексит. В допълнение към справянето с протокола, този ход може също да насърчи Юнионистката партия да заеме мястото си в администрацията на Северна Ирландия.

Такъв ход обаче вероятно ще бъде посрещнат със силно негодувание от страна на ЕС и може да доведе до съдебен процес и ответни налози.

Това също би разочаровало хората в Северна Ирландия, които искат децентрализираното правителство да се съсредоточи върху вътрешни въпроси като жилища, здравеопазване и разходите за живот - теми, които бяха ключови стълбове на предизборните кампании на няколко партии, включително тази на Шин Фейн.

Все още не е сигурно, че Sinn Fein ще спечели. Според системата на гласуване в Северна Ирландия, която позволява прехвръляне на гласове, юнионистите могат да спечелят гласове и от Традиционна юнионистка партия, която има 9% в анкетите и също е силно против протокола.

В същото време, ако Алиансът стане трета политическа сила това би могло да добави към призивите за конституционна реформа на системата за споделяне на властта, която дава предпочитание на партии, които се определят като юнионистки или националистически.

Какъвто и да е резултатът последствията ще са значителни. Един премиер от Шин Фейн ще подсили националистическите възгледи и от двете страни на границата и вероятно ще засили съпротивата на Дъблин и на ЕС срещу всякакви промени в протокола. В същото време юнионистите ще окажат още повече натиск върху Джонсън да премахне протокола.