Отказът на ЕС да преговаря за Северна Ирландия ще доведе до нов сблъсък с Лондон

Лондон иска пренаписване на протокола за региона - нещо, което Брюксел категорично отказва да направи

16:47 | 22 юли 2021
Обновен: 16:48 | 22 юли 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отказът на Брюксел да предоговаря сделката за Brexit в частта за Северна Ирландия отваря пътя към нов сблъсък във Великобритания. Правителството на премиера Борис Джонсън вече предупреди, че ще отмени части от споразумението, ако ЕС не направи компромис, пише Investor.bg.

В сряда британският министър по европейските въпроси Дейвид Фрост призова блока да се откаже и на практика да пренапише протокола за Северна Ирландия – частта, която отговаря за търговията и пазарните правила в региона. Отговорът на Брюксел обаче беше „не“.

„Уважаването на международните правни задължения е от първостепенно значение“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович в позиция от сряда. „Няма да се съгласим на предоговаряне“, допълва той.

Отказът на ЕС на британското искане е поредна спънка в двустранните отношения след Brexit, след като в продължение на месеци двете страни не можаха да се разберат по редица въпроси – от риболова до достъпа до финансовите пазари и статуса на Гибралтар.

По отношение на настоящата ситуация със Северна Ирландия Фрост заяви пред Камарата на лордовете, че „не можем да продължаваме, както досега“. Той обвини протокола в създаването на „значителен разрив“ в търговията между региона и останалата част от Великобритания, както и за причиняването на „нестабилност в обществото“.

Фрост предупреди, че Великобритания ще е готова да активира клауза, отменяща части от протокола – ход, който би увеличил още повече напрежението с ЕС.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg.