Как единството на Ирландия получи тласък от Brexit и демографията

След един век разделение на остров Ирландия идеята, че един ден той ще се обедини, придоби нов живот

17:00 | 8 май 2022
Обновен: 17:59 | 8 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През май 1921 г. остров Ирландия е разделен на две части - възниква Северна Ирландия като част от Обединеното кралство и това, което ще се превърне в независима Република Ирландия. Век по-късно идеята, че обединението може да се случи един ден, придоби нов живот. Малко вероятно е референдумът, който би довел до него, да се проведе през следващите пет години, но демографските промени, заедно със силите, отприщени от Brexit, предполагат, че е възможно да се проведе гласуване и след това - ако британското правителство реши да го проведе, пише Bloomberg.

1. Защо Ирландия е разделена?
Разделението от 1921 г. е скрепено с мирно споразумение между британските власти и ирландските бунтовници, стремящи се към независимост след векове британско управление. Северна Ирландия, с преобладаващо протестантско население (повечето потомци на преселници от Великобритания), остава част от Обединеното кралство. предимно католическата южна част на острова се превръща в Ирландска свободна държава, преди да бъде официално обявена за република през 1949 г.

2. Защо се говори за обединение сега?
Brexit е една от основните причини. На референдума през 2016 г. 52 % от хората в Обединеното кралство гласуваха за излизане от Европейския съюз, но 56 % от северноирландските избиратели подкрепиха оставането. Както и в Шотландия, където мнозинството също подкрепи членството в ЕС, принудата да се излезе от 27-членния блок разпали националистически настроения. Правителството на Шотландия настоява за нов референдум за напускане на Обединеното кралство - обединение на четири отделни нации, което включва и Англия и Уелс. Около 88% от северноирландците, които се смятат за "националисти" - и подкрепят обединена Ирландия - гласуваха против Brexit, в сравнение със само една трета, които искат Северна Ирландия да остане в Обединеното кралство, известни като "юнионисти".

3. Защо британците трябва да одобрят референдума?
Това е записано в Споразумението от Велики петък - мирното споразумение от 1998 г., което до голяма степен сложи край на три десетилетия кърваво насилие на религиозна основа. Според условията само държавният секретар на Обединеното кралство за Северна Ирландия може да свика гласуване за обединението на Ирландия - наричано "гранично допитване" - и то само ако изглежда "вероятно" мнозинството там да го подкрепи. В споразумението не се дава определение за "вероятно", но сценариите включват множество проучвания в подкрепа на обединението или последователно националистическо мнозинство сред северноирландските депутати. Ако референдумът бъде отхвърлен, нов ще може да се проведе едва след седем години.

4. Има ли право на глас и Република Ирландия?
Съгласно условията на Споразумението от Велики петък съгласието за обединение се изисква и от двете страни на границата, което означава, че референдум ще се проведе и в републиката. Проучванията на общественото мнение в южната част на страната последователно подкрепят единството. Проучване, поръчано от Irish Times през декември 2021 г., показа, че 62% от анкетираните подкрепят обединена Ирландия, 16% са против, а 13% не са решили. Ако Северна Ирландия (с население 1,9 млн. души) гласува против обединението, мярката ще бъде отхвърлена, независимо от това какво ще се случи на юг (с население 4,9 млн. души).

Ireland

5. Защо демографските данни са от значение?
Преброяването на населението на Северна Ирландия през 2021 г. може да покаже, че католиците са повече от протестантите за първи път, като резултатите ще бъдат публикувани през есента на 2022 г. Не всички протестанти са юнионисти и не всички католици са националисти, но религиозната идентичност обикновено е добър показател за отношението към обединена Ирландия. По време на последното преброяване през 2011 г. 48% от населението се определя като протестантско, а 45% - като католическо (през 1971 г. католиците са били едва 31% от населението).

6. Кога ще се проведе референдумът?
През 2021 г. ирландското правителство заяви, че допитване не трябва да се провежда поне пет години заради напрежението, разпалено от Brexit. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че това няма да се случи "много, много дълго време". Според бившия ирландски министър-председател Бърти Ахърн, който помогна за договарянето на Споразумението от Велики петък, референдум в скоро време би бил "динамит". Изблиците на насилие на религиозна основа през миналата година подчертаха това, като някои юнионисти обясниха размириците с недоволството от различното третиране на Северна Ирландия в сравнение с други части на Обединеното кралство съгласно споразумението за Brexit. За да се избегне възстановяването на физическата граница между Севера и Юга - ход, от който длъжностните лица в Дъблин, Брюксел и Лондон се опасяваха, че може да разпали напрежението - Северна Ирландия остана в митническата зона на ЕС, което означава, че пратките от Великобритания трябва да бъдат проверявани, за да се гарантира, че отговарят на стандартите на ЕС.

7. Какво сочат проучванията?
Малко, ако изобщо има такива, са проучванията на общественото мнение в Северна Ирландия, според които мнозинството подкрепя обединението. Проучване на " Irish News" през април показа, че само 32 % от анкетираните в северната част на страната биха гласували за обединена Ирландия, а 48 % са против. Подкрепата е спаднала още повече, при допускане, че гласоподавателите там ще трябвало да плащат по-високи данъци след обединението. Все пак значителна част от избирателите все още не са решили как биха гласували при допитване за границата.  

8. Какви са пречките?
Всички основни ирландски политически партии публично се стремят към окончателно обединение на Ирландия. И все пак, освен Шин Фейн (основната националистическа партия), повечето от тях са предпазливи, отчасти защото това ще струва скъпо. При сегашното положение Обединеното кралство предоставя годишна субсидия от около 10 млрд. паунда (13,8 млрд. долара) на Северна Ирландия - сравнително беден регион с високи социални разходи, който все още възстановява икономиката си след десетилетия на насилие. Съществува и потенциална трудност при усвояването на юнионистката общност, която се противопоставя на концепцията, а някои от тях са силно ожесточени. Все пак референдумът в Шотландия или резултатите от преброяването на населението могат да променят мнението, както и вероятното включване в ирландското правителство на Шин Фейн - победител в народния вот на последните избори и сила в северната част на страната, чиято основна политическа цел е обединена Ирландия.