Русия остава пред риск от фалит дори след плащане на дългове в последния момент

Стремежът на международната общност към по-строги санкции държи инвеститорите в неведение дали ще получат дължимите си бъдещи плащания

11:00 | 9 май 2022
Обновен: 14:45 | 9 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналата седмица Русия едва избегна неизпълнение на задълженията си, но пазарите все още смятат, че тя е на ръба, пише Bloomberg.

Облигациите се задържат на проблемни нива, а петгодишните суапове за кредитно неизпълнение дават 87% шанс за дефолт. Тези шансове са по-ниски от тези през април, но все още са високи.

Причината? Тенденцията на международните правителства към по-строги санкции и по-широко разпространени ограничения държи инвеститорите в неведение за вероятността да получат дължимите им бъдещи плащания. Дори ако Москва продължи да настоява да получи парите през лабиринта от правила, успехът далеч не е гарантиран. 

"В крайна сметка Русия вероятно ще обяви фалит", казва Елена Дали, основател на EM Conseil, базирана в Париж консултантска фирма, специализирана в управлението на държавния дълг. "През 2008-2009 г. видяхме колко бързо могат да се стопят валутните резерви. Не става въпрос само за предстоящите плащания по обслужването на дълга, Русия трябва да финансира и военната машина и жизненоважния внос."

Russian sovereigns

Съществуващите мерки, наложени срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, вече сериозно усложниха плащанията, като затрудниха и блокираха движението на пари. 

На следващо място кредиторите търсят решаваща вратичка, която позволи на инвеститорите да продължат да получават плащания по облигации. Изключението - генерален лиценз 9А, издаден от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ - трябва да приключи на 25 май, два дни преди да настъпи падежът на купони, равняващи се на около 100 млн. долара. 

Ако Министерството на финансите на САЩ удължи срока на изключението, Русия ще може да продължи да плаща чрез своите банки без санкции, докато разполага с долари и други валути в страната. САЩ смятат, че това е начин да принудят Русия да изгори местните си спестявания. Засега обаче Москва разполага с много пари в брой благодарение на милиардите, които се вливат ежеседмично от продажбите на петрол, газ и други суровини, включително за Европа. 

Но ако дерогацията бъде прекратена и регулаторните органи в Европейския съюз и Обединеното кралство наложат подобни ограничения, фалитът отново ще бъде на дневен ред, тъй като ще бъде отрязан още един важен път за плащане. 

Валутни опции
Потенциалният дефолт "все още ще се определя от готовността на Русия да плати, но геополитическите и политическите съображения, както и ситуацията на място, са също толкова важни", каза Наталия Гурушина, икономист по стратегията за развиващите се пазари с фиксирана доходност във Van Eck Associates Corp. 

В момента правителствата по света се движат в посока на затягане на санкциите срещу Русия. ЕС предлага забрана на вноса на руски петрол и намаляване на зависимостта си от газа от страната, което удря по ключов източник на средства за Москва.

Това приковава вниманието на инвеститорите към всяка стъпка, която Русия предприема, за да обслужва държавния си дълг. Двете облигации с плащания на 27 май се търгуват под 30 цента, въпреки че в условията им са заложени обходни валутни мерки. Тези опции обаче могат да се окажат без значение, ако Великобритания и ЕС отразят евентуален край на американската дерогация.

Една от облигациите - транш, деноминиран в долари, с падеж през 2026 г. - позволява плащане в евро, швейцарски франкове или британски лири, както и лихвени плащания в долари по сметки в Швейцария, Обединеното кралство или ЕС. Ако заемополучателят избере това алтернативно решение, той трябва да уведоми кредиторите за това най-малко пет дни предварително, съгласно документите за облигациите. 

Деноминираната в евро облигация за 2036 г. има допълнителна клауза, която позволява плащане в рубли. Това е малка утеха за чуждестранните инвеститори: тъй като международните клирингови къщи вече не обработват руски трансакции, средствата вероятно ще останат в руския Национален депозитар за разплащания или ще бъдат прехвърлени по сметка от тип "С" в Русия, открита на името на притежателите на облигации. 

Следващият държавен трансфер, при който се предвижда плащане изключително в долари, е на 24 юни, когато настъпва падежът на лихвата по държавна облигация за 2028 г., сочат данни, събрани от Bloomberg.