Русия може да избегне фалита след като клирингова къща обработи плащане по облигации

Валутните плащания към кредиторите вече са минали през финансовата система

13:00 | 3 май 2022
Обновен: 13:28 | 3 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Дължимите от Русия плащания в долари по две облигации се приближават все по-близо до кредиторите, тъй като страната се надпреварва да деблокира преводите и да избегне неизпълнение, предава Bloomberg.

Поне една международна клирингова къща е получила и обработила плащания за еврооблигации, дължими през 2022 и 2042 г., според лице, запознато със сделката, което не е било упълномощено да говори публично по въпроса.

Усложненията с 650 милиона долара плащания по купони и главници са резултат от широки финансови и икономически санкции, наложени на Русия, след като тя нахлу в Украйна. Те включват санкции срещу някои от най-големите кредитори в страната, конфискация на активи и замразяване на чуждестранните резерви на страната.

Първоначално средствата бяха блокирани в началото на април, задействайки 30-дневен гратисен период, който приключва в сряда. Русия заяви, че е извършила плащането в рубли, но това не е разрешено според условията на облигациите. Тогава, след като неизпълнение изглеждаше въпрос само на няколко дни, правителството неочаквано обяви в петък, че парите най-накрая се движат през финансовата система.

Средствата покриват изплащането на облигацията, дължима през 2022 г., и купон за една с падеж през 2042 г. Ако парите стигнат до притежателите на облигации, Русия ще избегне първата си просрочка по дълга в чуждестранна валута откакто болшевиките дойдоха на власт през 1918г.

Сега САЩ разрешават сделката, защото Русия е използвала вътрешните си резерви. Властите във Вашингтон желаят Москва да използва тези средства, намалявайки ресурсите, с които разполага, за да финансира инвазията си.