Ембаргото върху руския петрол рискува да ускори още инфлацията в ЕС

Германия вече предупреди за очаквани предизвикателства

14:41 | 4 май 2022
Обновен: 17:47 | 4 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейските страни, които вече се борят с рекордни нива на инфлацията, рискуват да влошат положението си с решението да преустановят руските доставки на петрол, пише Bloomberg.

Въпреки че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че планираното ембарго ще бъде въведено “по начин, който позволява на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставки”, германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че най-голямата икономика в региона ще пострада, позовавайки се на възможността от недостиг и допълнителен натиск върху цените в посока нагоре.

Ходът е разглеждан като по-управляем отколкото при възможно нарушаване на потоците на руски природен газ. Въпреки това забрана за петрола ще остави света с по-малко доставени количества, докато САЩ и Европа регистрират най-високите нива на инфлация от десетилетия, заедно с понижаващата се увереност заради войната в Украйна.

Повечето страни

Повечето страни в Източна Европа все още зависят от Русия за над 50-процентен дял от доставките си. Графика: Bloomberg 

“Руският петрол може да бъде заменен на световния пазар в краткосрочен план, но с допълнителни цени и логистични предизвикателства”, заяви германската търговска група BDI в сряда. “Заради петролното ембарго цените вероятно ще продължат да растат”, добавят от групата.

ЕС отдавна изчислява дали може да се лиши от водещия си доставчик на енергия, след като получи над една четвърт от вноса си от Русия през миналата година.

Природният газ, който основно е транспортиран по газопроводи, е по-труден за замяна и доставките на втечнен природен газ от други източници по море не биха могли да покрият недостиг.

Международният валутен фонд посочва, че брутният вътрешен продукт на блока през 2023 г. ще е по-нисък с около 3% без вноса на руски петрол и газ.

В Германия Бундесбанк прогнозира, че активността може да се свие с близо 2% през 2022 г., ако енергийното ембарго доведе до ограничения за доставчиците на електроенергия и индустрията. Някои анализатори смятат, че ефектът няма да е толкова суров и икономиката ще успее да се справи с шока.

Холгер Шмидинг, главен икономист на Berenberg, твърди, че Европа може да изключи руския петрол до края на годината, без това да доведе до недостиг и драматичен ръст на цените.

UBS Global Wealth Management посочва, че макар влиянието от ембаргото върху икономическия растеж на региона да е вероятно “управляемо”, несигурността около доставките “ще продължи да подкрепя енергийните цени”.