Топят се опасенията, че Китай няма да спазва санкциите срещу Русия

Китайските компании се стремят да спазват санкциите, въпреки че официалната позиция на Китай все още остава в мъгла

16:50 | 28 март 2022
Обновен: 18:27 | 28 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските компании и държавни служители бързат да разберат как да спазват американските санкции срещу Русия, което намалява опасенията на администрацията на Байдън, че Пекин ще помогне на Владимир Путин да ги избегне, пише Bloomberg.

Китайски дипломати във Вашингтон са се свързали с американски колеги, като са поискали подробни данни за санкциите, твърдят запознати лица, помолили да запазят анонимност. Това е обнадеждило американските служители, въпреки че те остават предпазливи, че Китай може просто да търси вратички, за да помогне на Русия. 

Те добавиха, че засега не се обмисля налагането на вторични санкции в ирански стил.

В случая с Иран САЩ наложиха финансови санкции на чуждестранни компании, независимо от местоположението им, които са имали бизнес със санкционирани ирански лица или организации. Подобни наказания са силно поляризиращи и могат да отблъснат партньори, имащи бизнес с Китай, но чиято подкрепа САЩ искат срещу Русия.

На територията на Китай юристи по търговските въпроси и консултанти по рисковете, с които Bloomberg News се свърза, заявиха, че са забелязали рязко увеличение на запитванията от китайски клиенти, за да се уверят, че спазват санкциите от САЩ, Европейския съюз и други страни. 

Глобалният фокус върху руските санкции притеснява китайските компании, казва един от базираните в Азия адвокати по международна търговия, който отказва да бъде назован поради чувствителния характер на темата. 

Китайските запитвания обхващат въпроси като продажбата на стоки в Русия, които разчитат на американски технологии, сделки, включващи износ, заплащан в щатски долари, и дали дружество с руски връзки трябва да извърши първично публично предлагане. Според юристи повечето китайски компании са предприели действия, за да избегнат нарушаването на санкциите, като мерките включват корекции във вътрешните програми за съответствие, смяна на доставчиците или прекратяване на договорите. 

Като цяло американските служители заявиха, че има малко доказателства, че Китай заобикаля американските санкции, на фона на почти ежедневните предупреждения от Белия дом и служители в Европа. 

Тази седмица президентът Джо Байдън повтори предупреждението си към президента Си Дзинпин, че "той ще се изложи на значителна опасност", ако помогне на Путин, като същевременно заяви, че САЩ и техните съюзници обсъждат начини за наблюдение на това "кой е нарушил някоя от санкциите и къде, кога и как ги е погазил".

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви пред репортери, пътуващи с Байдън до Брюксел за срещи със съюзници тази седмица, че Китай и други държави са били предупредени срещу "систематични усилия за подкопаване, отслабване или заобикаляне на режима на санкции, който сме въвели".

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в петък, че санкциите срещу Китай не са "необходими или подходящи в този момент". Пред CNBC тя заяви, че "бихме били много обезпокоени, ако те доставят оръжия на Русия или се опитат да заобиколят санкциите, които въведохме по отношение на руската финансова система и централна банка. Не виждаме това да се случва на този етап и наистина зависи от Китай да се увери, че разбира сложната ситуация, пред която е изправен."

Китай - който настоява за прекратяване на войната в Украйна, но отказва да критикува продължаващата руска инвазия - обеща да поддържа "нормални" търговски отношения с Русия. 

Спекулациите във връзка със санкциите на САЩ допринесоха за рязък спад на китайските акции по-рано този месец, което накара външния министър Ван И да заяви, че Китай "не е страна в кризата, нито иска санкциите да засегнат Китай". Пекин също така отрече да оказва военна помощ на Русия - още една критична точка за САЩ, която би рискувала да доведе до ескалация на напрежението между най-големите икономики в света, точно когато Си се стреми да сведе до минимум сътресенията, тъй като се подготвя да удължи 10-годишното си управление на партийния конгрес по-късно тази година.

Китайски официални лица заявяват, че отхвърлят по принцип необходимостта от спазване на санкциите срещу Русия и други държави, които не са одобрени от резолюция на ООН. На практика обаче китайските компании показват готовност да спазват американските санкции спрямо Русия, Северна Корея и дори Хонконг - китайска територия - за да не загубят достъп до световната финансова система. 

"Китайските компании ще се съобразят със санкциите на САЩ, но вероятно няма да го кажат, защото това е просто лоша реклама в рамките на китайския пазар", казва Джи Ли, професор, занимаващ се с американско-китайското бизнес право в Юридическия факултет на Калифорнийския университет в Ървайн. "Те не искат да изглеждат като послушни спрямо исканията на САЩ."

Много китайски мултинационални компании започнаха да изграждат вътрешните си отдели за съответствие едва през последните години, за да се справят с международните разпоредби, каза той и добави, че истинският "сигнал за събуждане" за тях дойде, когато китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp. беше глобен с 1,4 млрд. долара от САЩ през 2017 г. за продажба на американски технологии на Иран.

Банки, технологии
Поне две от най-големите китайски държавни банки ограничиха финансирането на покупки на руски стоки веднага след инвазията в Украйна, а една от тях - Industrial & Commercial Bank of China Ltd. -- също така временно преустанови дейността си с високорискови клиенти както в Русия, така и в Украйна, които могат да бъдат засегнати от санкции, според служител на банката. ICBC не отговори веднага на молбата за коментар.

През февруари най-големият руски кредитор, Sberbank PJSC, позволи на своите потребители да извършват трансгранични парични преводи чрез Western Union към китайски банкови сметки, свързани с приложението Alipay, собственост на Ant Group Co. на Джак Ма. Но тази възможност вече не е налична, тъй като Western Union преустанови сътрудничеството си със Сбербанк. Ant отказва да коментира. 

Технологичните компании също са в центъра на вниманието, като служители на Европейския съюз подозират, че Китай може да е готов да доставя полупроводници и друг технологичен хардуер на Русия като част от усилията за смекчаване на въздействието на санкциите. Засега остава неясно дали китайските компании за чипове ще отрежат Русия. Компанията Semiconductor Manufacturing International Corp., която използва оборудване от американски доставчици като Applied Materials Inc. за производството на своите чипове, отказа да коментира.

Сделките в областите, които не са обект на санкции, протичат предпазливо. В петък Bloomberg съобщи, че търговци в Китай са изпратили 30 000 тона алуминиев оксид на United Co. Rusal International PJSC, базираният в Москва производител на алуминий, който изпитва затруднения с осигуряването на суровини поради последиците от войната.

Макар че Rusal или алуминият не са подложени на санкции, Австралия забрани доставките, а другите източници на суровини на компанията са подложени на натиск. Търговците заявиха, че доставките са били използване на търговска възможност и не са били повлияни от директива на китайското правителство. 

Главният пратеник на Китай в Русия по подобен начин призова китайските ръководители в Москва да "запълнят празнотата", създадена от войната, без да споменава санкциите. Говорейки пред около дузина ръководители на предприятия в Русия в неделя, посланик Джан Ханхуей заяви, че големите компании са изправени пред смущения в плащанията и това е "момент, в който частните, малките и средните предприятия могат да изиграят роля".

Все пак, докато Русия зависи от Китай за почти 20% от външната си търговия, Пекин е много по-зависим от САЩ и Европа като пазари за своите стоки. Въпреки че Си вероятно ще подкрепи Путин дипломатически, китайският лидер няма да иска да навреди допълнително на икономиката, която ще расте с най-бавния темп от 90-те години насам, заяви Eurasia Group в доклад от тази седмица. 

"Най-важното за Си е вътрешният успех", се казва в доклада. "Пекин вероятно ще продължи да се грижи връзките му с Москва да не предизвикват западни санкции или по друг начин да накърняват икономическите интереси на Китай."