Китай обяви, че иска да избегне санкциите на САЩ заради войната на Путин

Нарастват опасенията сред инвеститорите, че китайските компании ще бъдат изправени пред санкции на САЩ

08:01 | 15 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай иска да избегне влиянието на санкциите на САЩ заради руската война, каза външният министър Уанг И в едно от най-явните изявления на Пекин досега относно американските санкции, които допринасят за историческа разпродажба на пазарите, съобщи Bloomberg.

„Китай не е страна в кризата, нито иска санкциите да засягат Китай“, каза Уанг в телефонен разговор в понеделник с испанския си колега Хосе Мануел Албарес, за да обсъдят войната в Украйна. 

„Китай има правото да защити своите законни права и интереси."

Нарастват опасенията сред инвеститорите, че китайските компании ще бъдат изправени пред санкции на САЩ, след като американски представители казаха, че Русия е поискала военна и финансова помощ от Пекин. САЩ предупредиха европейските съюзници, че Русия е поискала от Китай въоръжени дронове в края на февруари, докато е започвала инвазията си в Украйна, според хора, запознати с въпроса.

Китай в понеделник отхвърли първоначалните доклади като „дезинформация“, докато Русия отрече да е поискала помощ от Пекин, заявявайки, че разполага с достатъчно ресурси, за да спечели войната. Нито една от страните все още не е отговорила на доклада за въоръжени дронове, които Китай е продавал на страни като Саудитска Арабия, Пакистан и Обединените арабски емирства.

Докато официалните лица на САЩ многократно предупреждаваха Китай да не помага на Русия да избягва санкциите, министърът на търговията Джина Раймондо каза миналата седмица, че няма доказателства, че китайски компании планират да помогнат на Москва да заобиколи американските ограничения.

Китай отдавна се противопоставя на всякакви едностранни санкции, наложени извън Организацията на обединените нации, позиция, която Уан повтори в понеделник. За Пекин, който наскоро беше изправен пред санкции на САЩ заради проблеми с правата на човека на места като Синцзян и Хонконг, спазването на американските санкции се разглежда като нарушение на неговия суверенитет. В съответствие с това Китай обеща да продължи нормалните търговски отношения с Русия.

„Китай винаги се противопоставя на използването на санкции за решаване на проблеми и още повече се противопоставя на едностранните санкции, които нямат основания в международното право, които ще подкопаят международните правила и ще навредят на препитанието на хората във всички страни“, каза Уанг.

Въпреки това Китай също се противопоставя на предприемането на ответни мерки, които биха навредили на собствената му икономика, дори когато САЩ налагат ограничения директно на Пекин. По време на разгара на търговската война Китай заплаши, но никога не приложи списък с „ненадеждни субекти“ и дори държавните банки се съобразиха със санкциите на САЩ срещу Хонконг. Пекин също така забави налагането на антисанкционен закон върху финансовия център, след като бизнесът изрази загриженост.

„Трети път“

Китай вероятно ще насърчи големите си банки да спазват американските санкции и „ще бъде много внимателен в помощта си за Москва да се ориентира в контрола върху износа на ключови технологии“, докато САЩ могат достоверно да заплашват със вторични санкции, казаха анализатори от американската изследователска фирма Rhodium Group в доклад от 3 март.

„Пекин очевидно би предпочел да преследва трети път някъде между бинарния избор да подкрепи Русия или да откаже да го направи“, пишат те. „Проблемът за Пекин е, че поддържането на икономически и финансов ангажимент с Русия ще бъде трудно да се скрие при сегашната архитектура на санкциите."

Въпреки че Китай и Русия са настроени срещу структурата на съюзите на САЩ и контрола върху световната финансова система, след нахлуването на Владимир Путин в Украйна се появиха пукнатини в отношенията. Представители на Пекин изразиха загриженост за цивилните жертви, гарантираха суверенитета на Украйна и засилиха дипломацията с европейските нации, като призоваха за мирни преговори.

Ограничени ползи

От политическа гледна точка президентът Си Дзинпин също няма да спечели от продължителна война, която продължава да вълнува финансовите и стокови пазари. Правителството му направи стабилността приоритет преди провеждащия се два пъти на десетилетие партиен конгрес по-късно тази година, на който се очаква той да си осигури прецедентен трети мандат.

Китай също се нуждае от добри отношения със САЩ и техните партньори, за да постигне своите икономически цели, особено след като растежът се забавя до най-бавния темп от повече от три десетилетия. САЩ и Европейският съюз взети заедно представляват повече от една четвърт от общата търговия на Китай през 2020 г., в сравнение с 2,5% за Русия.

„Остава неясно дали Китай е готов да подкрепи Русия толкова силно, като се има предвид, че материалните ползи от това са толкова ограничени“, каза Чарлз Дънст, сътрудник в Asia Group, бизнес консултантска група. 

„Пекин очевидно би предпочел да остане до голяма степен неутрален, като същевременно подкрепя Русия донякъде риторично, и след това да маневрира Китай в миротворческа позиция в някакво многостранно споразумение, ако ситуацията се успокои."