Китай обмисля закупуване на дялове в руски енергийни и добивни компании

Войната на Русия в Украйна засили натиска върху Пекин да осигури вноса, тъй като цената на енергията, металите и храните нарасна до безпрецедентни нива

11:14 | 9 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай обмисля закупуването или увеличаването на дялове в руския енергиен и добивен сектор, като газовия гигант "Газпром" и производителя на алуминий United Co. Rusal International, според източници на Bloomberg.

Пекин води преговори със своите държавни фирми, включително China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China и China Minmetals Corp., относно всякакви възможности за потенциални инвестиции в руски компании или активи. Всяка сделка би била за засилване на вноса от Китай, доката страната засилва фокуса си върху енергийната и продоволствената сигурност - а не като демонстрация на подкрепа за инвазията на Русия в Украйна - казаха източниците.

Дискусиите са на ранен етап и няма да доведат непременно до сделка, казаха хората, като поискаха анонимност, тъй като дискусиите не са публични. Някои преговори между китайски и руски енергийни компании са започнали, според отделни източници. Съобщението за преговорите дойде преди обявената забрана за внос на руски газ и петрол от САЩ. 

CNPC и China Petrochemical - известни като Sinopec Group - отказаха коментар. Китайският регулатор на държавни активи Sasac, Aluminium Corp. of China и Minmetals не отговориха веднага на искания за коментар. Представители на "Газпром" и "Русал" също не са коментирали.

Войната на Русия в Украйна засили натиска върху Пекин да осигури вноса, тъй като цената на енергията, металите и храните нарасна до безпрецедентни нива. Притеснени от въздействието, което нарастващите цени ще имат върху икономиката, висшите правителствени служители на Китай издадоха заповеди за приоритизиране на сигурността на доставките на стоки, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Китай обеща да продължи нормалните търговски отношения с Русия въпреки масовото корпоративно напускане на европейски и американски фирми. BP Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp. изненадаха енергийната индустрия, като се оттеглиха от руските активи на стойност милиарди долари.

Междувременно китайският външен министър Ван И каза по-рано тази седмица, че връзките между Китай и Русия остават „стабилни“, дори когато Пекин изрази загриженост за цивилните жертви и призова за мирни преговори за прекратяване на войната. Сред текущите енергийни инвестиции на Китай в Русия, CNPC има 20% дял в проекта Yamal LNG и 10% дял в Arctic LNG 2, докато Cnooc Ltd. също притежава 10% от Arctic.

Двете страни вече заздравиха връзките си, като президентите Си Дзинпин и Владимир Путин миналия месец подписаха серия от споразумения за увеличаване на доставките на газ и петрол, както и пшеница. "Газпром" и "Роснефт" бяха сред руските енергийни гиганти, сключили споразумения, докато двамата лидери се срещнаха в Пекин преди Зимните олимпийски игри.

И все пак всяка инвестиция в Русия е изпълнена с рискове, които надхвърлят геополитическото балансиране, пред което е изправен Пекин. Русия се превърна в почти неинвестиционен пазар за глобални фирми, тъй като икономиката на нацията бързо се влошава. Санкциите изтриха милиарди долари от руските активи, а облигациите се сринаха, тъй като рисковете от неизпълнение се засилват. Юанът се повиши спрямо рублата, което повдига въпроси относно стратегическите отношения на двете страни.

Инвестиция от страна на Китай може да помогне за укрепване на усилията на Москва за ускоряване на така наречения „завой към Азия“ със сделки за доставка на петрол и газ. Китай удвои покупките на руски енергийни продукти до близо 60 милиарда долара през последните пет години.

Тръбопроводът „Силата на Сибир“ започна да изпраща газ за Китай през 2019 г., а "Газпром“ вече води преговори с Китай за друг маршрут, който може да бъде подписан тази година, което в крайна сметка ще му позволява да доставя гориво от газови находища, които в момента доставят за Европа.