САЩ предвиждат мрачно глобално бъдеще с Русия и Китай като основни врагове

Къде са точките на глобално напрежение в света

18:40 | 8 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според годишната оценка на заплахите, изготвена от Службата на директора на националното разузнаване, Китай развива една от най-големите ядрени сили в историята, а Русия ще използва всяка възможност, за да подкопае САЩ и техните съюзници, пише Bloomberg. 

В суровия разсекретен документ от 31 страници, публикуван късно в понеделник от Комисията по разузнаването към Камарата на представителите, се казва, че Иран ще продължи да заплашва американските интереси, тъй като се стреми да подкопае влиянието на САЩ в Близкия изток. В същото време Северна Корея е решена да разшири ядрения си арсенал и разработването на балистични ракети, се посочва в оценката. 

"През следващата година Съединените щати и техните съюзници ще се изправят пред все по-сложна и взаимосвързана глобална среда за сигурност, белязана от нарастващия призрак на съперничество между великите сили и конфликти, докато колективните, транснационални заплахи за всички нации и участници се борят за нашето внимание и ограничени ресурси", се посочва в документа.

Ръководителите на разузнавателните служби на страната ще представят - и разширят - оценката, когато свидетелстват пред комисията на Камарата на представителите във вторник. Сред ораторите ще бъдат Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване; шефът на ЦРУ Уилям Бърнс; генерал Пол Накасоне, ръководител на Агенцията за национална сигурност; и директорът на ФБР Кристофър Рей. 

Годишната оценка представлява консенсус между 17-те национални разузнавателни агенции за основните заплахи, пред които са изправени САЩ, и се използва от законодателите и политиците като база за вземане на важни решения, разработване на законодателство и бюджети. 

Оценката обаче е остаряла, тъй като е изготвена преди Русия да нахлуе в Украйна миналия месец и се основава на информация, налична към 21 януари. По време на изслушването във вторник законодателите със сигурност ще настояват пред ръководителите на разузнавателните служби за най-актуални оценки съгласно последиците от руската инвазия. 

Все пак оценката предупреждава, че Русия е решена да "доминира в Украйна и други страни" в близко бъдеще, като същевременно не желае пряк конфликт с американските сили. 

"Оценяваме, че Москва ще продължи да използва редица инструменти, за да прокарва собствените си интереси или да подкопава интересите на САЩ и техните съюзници", се казва в оценката. "Очакваме Москва да се намеси в кризите, когато интересите на Русия са застрашени, очакваните разходи за действие са ниски или тя вижда възможност да се възползва от вакуума на властта."

Разузнавателните агенции оценяват, че "Вагнер груп" и други частни охранителни компании, управлявани от руснаци, близки до Кремъл, "разширяват военния обхват на Москва на ниска цена в области, вариращи от Сирия до Централноафриканската република и Мали, като позволяват на Русия да се откаже от участието си и да се дистанцира от жертвите на бойното поле". 

Китайската комунистическа партия, от друга страна, "ще работи за оказване на натиск върху Тайван за обединение, подкопаване на влиянието на САЩ, вбиване на клинове между Вашингтон и неговите партньори и насърчаване на някои норми, които благоприятстват нейната авторитарна система", се посочва в документа.

Разширяване на ядрените сили на Китай
Китай "ще продължи най-голямото досега в историята си разширяване на ядрените сили и диверсификация на арсенала", тъй като Пекин "не се интересува от споразумения, които ограничават плановете му, и няма да се съгласи на преговори, които блокират предимствата на САЩ или Русия", според американското разузнаване. 

Усилията на Китай да контролира Тайван - самоуправляващ се остров, за който Пекин претендира, че е негова територия - вероятно ще предизвикат още смущения в световните вериги за доставка на полупроводникови чипове. 

"Китай ще остане най-голямата заплаха за технологичната конкурентоспособност на САЩ, тъй като Пекин се насочва към ключови сектори и патентовани търговски и военни технологии от американски и съюзнически компании и институции", се казва в документа. А Китай "почти сигурно е способен да извършва кибератаки, които биха нарушили услугите на критичната инфраструктура в САЩ, включително срещу петролопроводи и газопроводи и железопътни системи".

В изявлението се разкрива, че когато е било изстреляно от Китай миналата година, хиперзвуковото оръжие, предназначено да избягва американската защита, "е прелетяло около целия свят и е въздействало на територията на Китай". Първоначално САЩ обозначиха всички подробности за теста като строго секретни.

Други горещи точки, засегнати в доклада: 

Иран
Въпреки че понастоящем Иран не предприема ключови дейности за разработване на ядрени оръжия, които биха били необходими за производството на ядрено устройство, ако Техеран не получи облекчение на санкциите, официалните лица вероятно ще обмислят по-нататъшно обогатяване на уран до 90 %. Смята се, че договореността за възобновяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. са в заключителния си етап на преговорите във Виена.

Северна Корея
Северна Корея продължава да е твърдо решена да разширява арсенала си от ядрени оръжия и да продължава изследванията и разработването на балистични ракети. "Продължаващото разработване от страна на Северна Корея на междуконтинентални балистични ракети (МБР), инфрачервени балистични ракети (ИБР) и балистични ракети с малък обсег на действие (БРПД) показва намерението ѝ да укрепи своя капацитет за доставка на ядрено оръжие", се посочва в оценката.
Севернокорейският режим "продължава да дава приоритет на усилията за изграждане на все по-способни ракетни сили, предназначени да избягват американската и регионалната противоракетна отбрана".
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун "вероятно ще продължи да нарежда ракетни изпитания", включително на балистични ракети с малък обсег, крилати ракети, балистични ракети, изстрелвани от подводници, и хиперзвукови летателни апарати, "за да потвърди техническите цели, да засили възпирането и да нормализира ракетните изпитания на Пхенян"
Киберпрограмата на Северна Корея "представлява сложна и гъвкава заплаха за шпионаж, киберпрестъпления и атаки" и "е в добра позиция за провеждане на изненадващи кибератаки, като се има предвид нейната скритост и история на смели действия".
Северна Корея също така "вероятно притежава експертни познания за причиняване на временни, ограничени смущения на някои мрежи от критичната инфраструктура и нарушаване на работата на бизнес мрежите в Съединените щати".

Терористични групировки
Терористичните групировки "Ислямска държава" и "Ал Кайда" "ще се възползват от слабото управление" в Афганистан, "за да продължат да планират терористични атаки срещу американски лица и интереси, включително в Съединените щати, и да изострят нестабилността в региони като Африка и Близкия изток", се посочва в оценката.