Петролните пазари очакват още нестабилност от нови санкции и блокирания в Китай

Глобалният бенчмарк Брент се колебаеше между печалби и загуби близо до $122 за барел

09:37 | 24 март 2022
Обновен: 11:14 | 24 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролните пазари остават волатилни, докато инвеститорите преценяваха заплахите за доставките от вече едномесечната война в Украйна, а президентът на САЩ Джо Байдън пристига на ключово посещение в Европа, което може да доведе до нови санкции срещу Русия.

Глобалният бенчмарк Брент се колебаеше между печалби и загуби близо до $122 за барел. Белият дом и Европейският съюз са близо до споразумение, насочено към намаляване на зависимостта на региона от руската енергия, въпреки че това може да се съсредоточи предимно върху потоците от природен газ. Петролът се повиши с повече от 5% в сряда, след като запасите в САЩ спаднаха и експортен терминал в Черно море спря товаренето заради лошото време.

Петролът се повиши с повече от 50% тази година, достигайки най-високото ниво от 2008 г. по-рано този месец, тъй като инвазията на Русия в Украйна хвърли глобалните пазари на суровини в сътресение. 

Докато САЩ и Великобритания вече са преминали към ограничаване на потоците от руски петрол, има по-голямо нежелание сред членовете на ЕС да последват примера им, като се има предвид по-голямата зависимост на региона. Trafigura Group прогнозира тази седмица, че цените на суровия петрол ще продължат да се покачват и потенциално може да достигнат $150 за барел.

Междувременно в Азия най-тежката епидемия от коронавирус в Китай от началото на пандемията подтикна някои рафинерии да съкратят операциите, като анализаторите преосмислят оценките за търсенето, тъй като стриктните блокирания ограничават потреблението. Независимите рафинерии в Шандонг намаляват скоростта на обработка.

„Има притеснения както за предлагането, така и за търсенето, което може да задържи цените доста нестабилни“, каза по телефона Уил Сунгчил Юн, старши анализатор на стоки в VI Investment Corp. в Сеул. „Но ако срещу Русия бъдат наложени нови санкции, това ще е още един източник на нестабилност."

В Брюксел в четвъртък Байдън ще участва на последователни срещи на върха с НАТО, Г-7 и Европейския съюз. След това в петък президентът посещава Полша, която е домакин на най-много разселени украинци.

Докато войната се проточва, нараства желанието и на двете страни да използват руските енергийни доставки като оръжие. В сряда президентът Владимир Путин нареди на националната централна банка да разработи механизъм, който да принуди европейските клиенти да плащат за руския природен газ в рубли, което предизвика ръст на цените.

Петролните пазари остават в възходящ модел, белязан от краткосрочни цени, търгуващи над по-дългосрочните. Бързият спред на Брент - разликата между двата най-близки договора - се е разширил до $3,95 за барел при обратно действие, спрямо 41 цента в началото на годината.