Китайци снабдяват Русия с алуминиев оксид въпреки евентуалните санкции

Металите не са обект на преки санкции, но целия свят следи ролята на Китай в конфликта в Украйна

14:10 | 25 март 2022
Обновен: 15:00 | 25 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един от най-големите производители на алуминий в света, руската United Co. Rusal International PJSC, получи неочаквана помощ в борбата с последиците от войната в Украйна, пише Bloomberg.

Съвсем наскоро, два кораба от Китай потеглиха към леярните на компанията в Сибир натоварени с 30 000 тона алуминиев оксид, който е основна суровина за производството на алуминий. Количеството е относително малко за обемите на компанията, но то ще играе ролята на пилотен проект, за да се разбере дали товарите ще се сблъскат с логистични пречки, дали ще бъдат обложени със санкции и дали печалбата е достатъчно голяма. Китайски трейдъри, които пожелаха да останат анонимни споделиха, че ако сделката е успешна, са готови да изпратят още от суровината.

Целият свят следи внимателно ролята на Китай в отговор на нарастващата икономическа изолация на Русия. Но пратките са организирани от търговци, които използват липсата на доставки на Rusal - и не са повлияни от никаква директива на китайското правителство. Обикновено Китай рядко изнася алуминиев оксид, защото е по-изгодно да го продава у дома.

Необичайните доставки от Китай биха могли да помогнат за облекчаване на засилващия се натиск върху веригата за доставки на гигантския руски производител на алуминий. Доставките на алуминиев оксид на Rusal от ключовата украинска рафинерия са „силно ограничени“ заради войната. Австралия, която също е важен доставчик на суровината за базираната в Москва компания, заяви, че ще забрани сделките с Русия. Това вече застрашава 40% от снабдяването с алуминиев оксид на Rusal. Компанията също е изправена пред несигурно бъдеще в ирландската си алуминиева рафинерия, друг основен източник на доставки.

Без достатъчно алуминиев оксид, компанията ще трябва да започне да намалява производството. От Rusal отказаха коментар.

Недостиг на суровини

Алуминият е поредната суровина засегната от сътресенията след атаката на Русия срещу Украйна - въпреки че нито Rusal, нито руските метали са санкционирани пряко. Цените са нараснали с 28% тази година и всяко съкращаване на производството от Rusal ще задълбочи недостига на широко използвания метал, което допълнително ще подхрани световната инфлация.

Първоначалните товари от Китай са пилотни пратки, за да се провери дали търговията ще бъде устойчива от гледна точка на логистиката, финансите и правните последици. Материалът е предимно от китайски производители на алуминиев оксид, но се обработва от търговци и свързани с тях лица, които имат ограничена международна експозиция. Това е обичайна практика за смекчаване на вторичните санкции, казаха търговците.

Те са готови да изпратят още 30 000 тона.

Rusal е основан от руския магнат Олег Дерипаска, който запазва дял чрез акционерното си участие в мажоритарния собственик на Rusal En+ Group International PJSC. Руските олигарси, близки до президента Владимир Путин, включително Дерипаска, са сред главните мишени на санкциите от държави, ръководени от САЩ.

Повече от три четвърти от обема на продажбите на Rusal са извън Русия. Около 45% отиват в Европа, една четвърт в Азия и по-малко от 10% в Америка. Транспортните, строителните и опаковъчните компании са сред основните крайни потребители на алуминий, а клиентите на Rusal включват Glencore Plc, Toyota Motor Corp. и базираният в САЩ производител на самолетни компоненти Howmet Aerospace Inc, според данни на Bloomberg.

Дежа вю

Това не е първият случай, в който компанията се обръща към Китай за помощ за борба с ограниченията на САЩ. Когато производителят на алуминий беше директно санкциониран през 2018 г., висши служители на Rusal отидоха в Китай, за да проучат възможността за закупуване на алуминий и продажба на алуминий в азиатската държава.

През същата година износът на алуминиев оксид от Китай нарасна, а доставките за Русия бяха значително увеличени.

EN+ Group заяви по-рано този месец, че обмисля евентуално отделяне на международните операции на Rusal и създаване на нова компания, която да съхранява своите активи от алуминий и боксит по целия свят. Идеята би била тези звена да бъдат изолирани от глобалния натиск да спрат да сключват сделки с руски субекти.

Китай далеч е най-големият производител на алуминиев оксид и алуминий в света и - освен през 2018 г. - рядко изнася суровината за алуминий предвид огромния вътрешен пазар.

В този случай обаче свиването на доставките на алуминиев оксид на Rusal съвпада с период на относително ниски цени в Китай. Бързото нарастване на евтиното китайско производство на алуминиев оксид започна да тежи на вътрешния пазар, като спот цените паднаха с 30% през последните пет месеца. Това е достатъчно за подкрепа на износа предвид рязкото увеличение на цените в световен мащаб.