Южна Корея надвива Covid въпреки 600 000 нови случая на ден

Масови тестове, навременна грижа и ваксинация доведоха до ниска смъртност и непокътната, работеща здравна система

13:40 | 17 март 2022
Обновен: 14:13 | 17 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Южна Корея е достигнала два на пръв поглед противоречиви етапа в борбата с пандемията: В четвъртък в страната са регистрирани повече от 600 000 нови случая на заразяване с Covid-19 - най-много от всички в света. В същото време броят на смъртните случаи от вируса в страната е един от най-ниските в световен мащаб, пише Bloomberg.

Докато навсякъде другаде подобен скок на инфекциите би означавал неконтролируема епидемия, която скоро ще бъде последвана от скок на смъртните случаи, в Южна Корея ситуацията е по-сложна. 

Високият брой случаи отразява последователното прилагане на масови тестове в страната. На много места те са изоставени, тъй като Covid се превръща в ендемичен вирус, но са ключова причина за намаляването на смъртността в Корея, според нейните вирусолози.

Продължаването на процеса на официално диагностициране на повечето инфекции позволява на Корея да определи рисковите случаи и превантивно да лекува или хоспитализира тези пациенти, преди състоянието им да стане тежко. 

корея тест

В съчетание с 88% ваксинация - и един от най-високите проценти на приемане на бустерни ваксини в света, особено сред възрастните хора - се постига смъртност от 0,14%. Това е една десета от процента в САЩ и Обединеното кралство и представлява спад спрямо 0,88 % преди два месеца, въпреки че за същия период случаите са се увеличили осемдесет пъти.

Този нестандартен подход е типичен за отговора на Корея на пандемията, който от самото начало е прозорлив. Страната е пионер в използването на бързи тестове и високотехнологично проследяване на контактите още в началото, използвайки уроците, научени от предишни епидемии. Макар че от началото на 2020 г. досега са регистрирани повече от 8 милиона случая, Корея никога не се е затваряла в себе си и успя да преодолее бавния старт на ваксинацията, като погледна отвъд първите инжекции, за да даде приоритет на доставките на бустери, които бяха насочени към възрастните хора. 

корея

Фокусът върху тестовете се оказва доста скъп. Досега страната е похарчила около 1,3 млрд. долара за PCR тестове, съобщи Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията и вече разполага с капацитет за провеждане на един милион PCR теста дневно. 

Но възвръщаемостта е неизмерима, твърдят правителствени служители, тъй като болниците не са били претоварени и системата на здравеопазване все още е непокътната. 

Въпреки че в четвъртък дневните случаи на заразяване нараснаха до 621 328 - от по-малко от 9 000 преди появата на варианта омикрон в края на януари - хоспитализациите са се увеличили само два пъти, като в интензивните отделения свободният капацитет е 65%. 

"Друг критичен момент в предотвратяването на смъртни случаи е капацитетът на интензивните отделения, а корейските болници като цяло се справят добре със ситуацията", казва Чой Джае-ук, професор по превантивна медицина в Медицинския колеж на Корейския университет. 

Въпреки водещия в света брой случаи, намаляващият брой смъртни случаи кара правителството да обмисли по-нататъшно облекчаване на пандемичните ограничения, включително премахване на ограничението за събиране на над шестима души и удължаване на работното време на ресторантите.

Усъвършенстване на стратегията
Здравните служители на Южна Корея твърдят, че са по-добре подготвени да се справят с приливите и отливите на коронавирусната пандемия, отчасти поради уроците, научени по време на неуспешното справяне с епидемията от Близкоизточния респираторен синдром през 2015 г. Сред основните поуки са: бъдете гъвкави и реагирайте бързо.

Когато в края на януари се появи Омикрон, вместо да се пречупи, Корея удвои тестовете. Подобно на много други държави, стратегията за тестване беше разширена, за да включи бързи антигенни тестове. Но за разлика от други страни, тези, които имат положителен тест у дома, все пак трябва да отидат в държавен център за PCR тестване за потвърждение. 

Тогава положителните случаи, които са асимптоматични или имат леки симптоми, трябва да бъдат поставени под карантина у дома, докато тези, за които се счита, че има висок риск от сериозно заболяване, се изпращат в болници за грижи и лечение.

Ваксиниране на възрастните хора
В същото време Корея ускори процеса на ваксиниране, след като първоначално изоставаше, като обърна специално внимание на ваксинирането на възрастните хора и лицата с висок риск. Близо 86 % от населението е напълно ваксинирано, когато започва разпространението на Омикрон, като повече от 90 % от хората на възраст над 60 години също са ваксинирани. 

"Смъртността е близка до нулата сред хората на 60 и по-малко години, които са завършили третата си имунизация", заяви на брифинг тази седмица Пак Хян, генерален директор на отдела за борба с епидемиите и управление на противодействието към Министерството на здравеопазването. 

Повечето от смъртните случаи са сред малката група възрастни хора, които не са били ваксинирани. Вероятността за смърт на хората на 60 и повече години, които не са били ваксинирани, е десет пъти по-голяма от тази на ваксинираните, каза тя.

корея ваксина

Но въпреки намаляването на смъртността Чой от Медицинския колеж към Корейския университет предупреди, че не бива да се премахват социалните ограничения и другите пандемични мерки твърде рано. 

Други страни, включително САЩ и Великобритания, се отказват от ограниченията, тъй като населението се чувства по-комфортно да живее с Covid, дори когато броят на заболелите и смъртните случаи отново се увеличава.