СЗО обмисля кога да обяви край на пандемията

Дрю Армстронг, Bloomberg

12:47 | 16 март 2022
Обновен: 14:47 | 16 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Пандемията се определя от човешкото поведение и вируса. Едно от нещата, които се случиха на 30 януари 2020 г. бе, че СЗО обяви ковид-19 за обществена извънредна ситуация с международен мащаб.

Това беше символичен момент, защото постави началото на всички предпазни мерки в международен план, които оттогава се превърнаха в норма. Имахме глобална програма за разпространение на ваксината, държавите измислиха как да подходят към ограниченията в защита на общественото здраве.  Това е извънредна ситуация която продължава над две години. Това бе начинът да се справим с нея.

Сега те говорят за това какви са стъпките, за да се оттегли обявяването на извънредно положение. Още не са готови. Все още обмислят как ще изглежда, но това е съществен признак, че започват да водят този разговор.

Докато случаите на заразени на много места намаляват, виждаме, че в Хонконг в момента растат смъртните случаи. Китай ток-що съобщи за над хиляда заразени за един ден, за пръв път от две години. Стигнахме ли до момент, в който нещата започват отново да се влошават?

Една от истините на пандемията е, че тя не започна едновременно навсякъде и по един и същи начин и няма да свърши изведнъж. Виждаме места като Китай и Хонконг, които са използвали  различни ваксини, които могат да имат различни нива на ефикасност. Хонконг конкретно имаха проблеми с ваксинирането на някои от възрастните и уязвимите от населението.

Само защото пандемията изглежда сякаш е приключила в някои части на света като Съединените щати, това не означава, че е приключила навсякъде.

Това ще се проточи за доста време. Няма да приключим с това. Ковид няма да изчезне. Просто ще отстъпва повече на заден план и ще се връщане на преден план в други случаи.

Какво би означавала на практика тази децларация за края на извънредното положение?

Повече от всичко друго, тези декларации са символични мерки, които казват, че трябва да направим нещо, опитвайки се да ускорят международната координация.

Това би било признание, че структурите, които са въведени работят, в някои случаи както трябва, и че сега СЗО трябва да се фокусира върху други неща.