ЕС изключва седем руски банки от SWIFT, но не и ключови кредитори

ЕЦБ нареди да се затвори европейското подразделение на "Сбербанк"

08:31 | 2 март 2022
Обновен: 12:50 | 2 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Посланиците на Европейския съюз се съгласиха да изключат седем руски банки от системата за финансови съобщения SWIFT, но пощадиха най-големия кредитор в страната "Сбербанк" и друга банка, частична собственост на руския газов гигант "Газпром".

ВТБ и банка "Россия" са сред банките, които са изправени пред забрана да използват от системата за съобщения, която позволява трансакции на стойност трилиони долари по целия свят, предаде Bloomberg.

Другите институции, включени в списъка на ЕС, са банкa "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", "Совкомбанк" и ВЕБ, казаха източници на Bloomberg, които поискаха да не бъдат идентифицирани, докато решението не бъде обявено официално.

Някои страни, включително Полша, настояваха повече банки да бъдат включени в мярката. Мерките ще влязат в сила едва 10 дни след приемането им, казаха източниците. Един основен член на ЕС е поискал срокът да бъде 30 дни, добавиха те. Макар и малко вероятно, списъкът все още може да бъде коригиран, преди официално да влезе в сила.

Отсъствието на "Сбербанк" и "Газпромбанк" показва продължаващото ниво на безпокойство относно последствията за Европа от финансовата изолация на Русия, която има широко влияние в световната икономика, особено що се отнася до енергийните доставки. Блокът също е притеснен, че Русия може да отмъсти чрез намаляване на доставките.

Планът за изваждане на някои руски банки от системата за съобщения SWIFT беше обявен през уикенда в съвместно изявление на Европейската комисия, САЩ, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

"Сбербанк" има два пъти повече активи от всяка друга банка в Русия и е най-големият износител на енергия в света. Тя държи около половината от депозитите на страната, с повече от 100 милиона индивидуални клиенти. "Газпромбанк" е ключова банка за руските енергийни конгломерати.

SWIFT, която доставя сигурни съобщения между повече от 11 000 финансови институции и компании, е централно място в световната финансова система и невъзможността за достъп до нея може да причини значителни икономически щети. Русия е разработила своя собствена система за финансови съобщения, но има по-малко от 400 финансови институции и малко чуждестранни фирми в нея.

SWIFT, базирана в Белгия, заяви, че макар да е неутрална глобална кооперация с членове в 200 държави, тя е задължена да спазва разпоредбите на ЕС и Белгия. 

„Ще ги изключим, след като получим законови указания да го направим“, каза организацията в изявление във вторник. 

ЕЦБ нареди да се затвори европейското подразделение на "Сбербанк"

Европейското подразделение на "Сбербанк" беше затворено по нареждане на Европейската централна банка, която предупреди, че банката е изправена пред фалит поради изтегляне на депозити, след като Русия нахлу в Украйна, съобщи австрийският орган за финансовия пазар (FMA).

Единният съвет за преструктуриране (SRB) на Европейската централна банка определи по-рано тази седмица, че "Сбербанк Европа" („Sberbank Europe AG“), която се намира във Виена, е в процес на фалит или има вероятност да фалира. Това накара австрийският FMA в понеделник да наложи мораториум върху дейността на банката.

Съобщението на FMA късно във вторник, че нарежда на банката да затвори, дойде малко повече от час преди този мораториум да изтече.

„С разпореждане на Европейската централна банка (ЕЦБ) Австрийският орган за финансови пазари (FMA) издаде днес решение, забраняващо на лицензираната кредитна институция „Sberbank Europe AG“... да продължава дейността си в тяхната цялост с незабавно действие“, FMA каза в изявление в 21:45 GMT.

Европейският съюз и Съединените щати отговориха на руската инвазия в Украйна с набор от санкции, включително блокиране на големите руски банки от SWIFT, основната глобална разплащателна система.

В резултат на това "Сбербанк Европа" заяви в понеделник, че няколко от нейните банки са "претърпели значителен изтичане на депозити на клиенти за много кратък период от време".

SRB разпореди мораториума, за да може да определи дали случаят трябва да се разглежда съгласно европейските правила за преструктуриране на банки и реши, че не трябва, каза FMA.

FMA заяви, че е назначил администратор, който има задачата да определи дали и кога критериите за несъстоятелност са изпълнени. Междувременно затварянето задейства схемата за гарантиране на депозитите на Австрия, която покрива депозити до 100 000 евро на клиент, каза FMA.

Централните банки на Словения и Хърватия обявиха, че операциите на "Сбербанк" в техните страни ще бъдат поети съответно от най-голямата словенска банкова група NLB и Хърватската пощенска банка (HPB), която е мажоритарна собственост на правителството.

Клиентите ще могат да теглят пари както обикновено от сряда след ограниченията през последните два дни.

"Сбербанк Европа" заяви през ноември, че е постигнала сделка за продажба на своите дъщерни дружества в Хърватия, Словения, Унгария, Сърбия и Босна и Херцеговина на група, включваща сръбската банка AIK и словенската банка Gorenjska.

Сръбските регулатори дадоха съгласието си в понеделник, но Gorenjska каза, че вече не е жизнеспособно да продължи с придобиването на словенското дъщерно дружество.

Базираната в Сараево ASA Banka придоби "Сбербанк Сараево", съобщи късно във вторник банковата агенция на Босненско-хърватската федерация, докато правителството на Сръбската република придоби "Сбербанк Баня Лука" в понеделник.