Tesla изтегля близо 579 000 коли в САЩ, защото са прекалено тихи

Tesla заяви, че не знае за катастрофи, наранявания или смъртни случаи, свързани с искането за изтегляне от регулатора

16:41 | 10 февруари 2022
Обновен: 18:31 | 10 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Tesla Inc изтегля 578 607 превозни средства в Съединените щати, тъй като пешеходците може да не разбират за приближаващо превозно средство, ако предупредителните звуци не са достатъчно ясни, съобщиха американските регулатори в четвъртък.

Поради все по-засиления контрол от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), Tesla вече бе принудена да направи 10 изтегляния в САЩ през последните четири месеца.

Производителят на електрически превозни средства изтегля някои автомобили Model S, Model X, Model Y и Model 3 от 2017-2022 г., тъй като „функцията Boombox“ позволява звуци да се възпроизвеждат през външен високоговорител, докато автомобилът е в движение.

NHTSA заяви, че превозните средства не отговарят на федералния стандарт за безопасност на моторните превозни средства относно минималните изисквания за звук за електрически превозни средства.

Tesla ще извърши актуализация на софтуера, която ще деактивира функционалността на Boombox, когато автомобилът е в режим на шофиране, не на скорост или се движи на заден ход. Много от последните изтегляния на Tesla бяха заради проблеми със софтуера.

Tesla заяви, че не знае за катастрофи, наранявания или смъртни случаи, свързани с искането за изтегляне.

След като Tesla представи "Boombox" през декември 2020 г., NHTSA издаде искане за информация през януари 2021 г., каза автомобилният производител. Това беше последвано от редица виртуални срещи по въпроса през следващите месеци.

През септември NHTSA е възобновила разследването на проблема, каза Tesla. През октомври Tesla защити тестовете и обосновките, използвани за определяне на съответствието на Boombox. Tesla се съгласи на изтегляне след двудневни срещи миналия месец.

Boombox използва високоговорителя на системата за предупреждение за пешеходци (PWS) и потребителите могат да персонализират звуците.

Съгласно правилата, определени от Конгреса, производителите на автомобили трябва да добавят звуци към електрическите превозни средства, когато се движат със скорост до 30 км в час, за да предотвратят наранявания сред пешеходци, велосипедисти и незрящи.

При ниски скорости електрическите превозни средства често се чуват по-трудно, отколкото тези с конвенционални двигатели при ниски скорости. При по-високи скорости шумът от гумите, съпротивлението на вятъра и други фактори премахват необходимостта от предупредителни звуци, каза по-рано NHTSA.