Tesla изтегля близо 54 000 автомобила заради опасност да не спрат на знак стоп

През ноември Tesla изтегли близо 12 000 автомобила за друга актуализация на софтуера, тъй като грешка в комуникацията можеше да доведе до фалшиво предупреждение за сблъсък отпред или неочаквано активиране на аварийните спирачки

19:15 | 1 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc ще изтегли 53 822 автомобила в САЩ със софтуера на компанията за пълно самоуправление (Beta), който може да позволи на някои модели да извършват „rolling stop” – маневра, при която превозното средство се движи бавно пред знак стоп без да спира напълно, което представлява риск за безопасността, информира Reuters.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) съобщи, че изтеглянето обхваща някои автомобили от моделите 2016-2022 Model S и Model X, 2017-2022 Model 3 и 2020-2022 Model Y. NHTSA съобщи, че функцията, известна също като FSD Beta, може да позволи на автомобилите да преминат през кръстовище със стоп, без да спрат преди това.

Tesla ще извърши актуализация на софтуера от разстояние, която ще деактивира функцията "rolling stop", заяви NHTSA. От Tesla засега не коментират. 

Миналата седмица Tesla съобщи, че броят на бета версиите на FSD в САЩ е нараснал до близо 60 000 от няколко хиляди в края на септември. Tesla тества подобрената версия на софтуера си за автоматизирано шофиране по обществени пътища, но производителят на автомобили и регулаторният орган заявиха, че функциите не правят автомобилите автономни.

Tesla заяви, че към 27 януари не знае за никакви гаранционни искове, катастрофи, наранявания или смъртни случаи, свързани с изтеглянето.

Американските закони

Tesla съобщи на агенцията за автомобилна безопасност, че на 20 октомври е пуснала актуализирана версия, в която е въведена функцията "rolling stop". Автомобилният производител заяви, че за да се използва функцията, автомобилите трябва да се движат със скорост под 5,6 мили (9 км) в час и в близост до кръстовището да не са открити движещи се автомобили, пешеходци или велосипедисти.

Функцията, която изглежда нарушава щатските закони, изискващи автомобилите да спират напълно, привлече вниманието на социалните медии и накара NHTSA да повдигне въпроси към Tesla.

Tesla заяви, че се е срещнала със служители на NHTSA на 10 и 19 януари, "за да обсъдят функционалността, включително параметрите на работа", а на 20 януари автомобилният производител се е съгласил с изтеглянето.

През ноември Tesla изтегли близо 12 000 автомобила в САЩ, продадени от 2017 г. насам, за друга актуализация на софтуера, тъй като грешка в комуникацията можеше да доведе до фалшиво предупреждение за сблъсък отпред или неочаквано активиране на аварийните спирачки.

Миналата седмица NHTSA заяви, че е поискала допълнителна информация от Tesla в рамките на анализ на 580 000 автомобила заради решението на автомобилния производител да позволи на пътниците да играят игри на предния централен сензорен екран.

През декември NHTSA започна предварителна оценка на автомобилите Tesla Model 3, S, X и Y за периода 2017-2022 г. във връзка с функцията на автомобила "Passenger Play", която според агенцията "може да разсейва водача и да увеличи риска от катастрофа".

През август NHTSA започна официална проверка на безопасността на системата за подпомагане на водача Autopilot на Tesla в 765 000 автомобила в САЩ след около дузина катастрофи с участието на модели на Tesla и автомобили на спешна помощ. Това разследване също остава отворено.