Tesla разбива тримесечния си рекорд с доставка на 308 600 автомобила

През 2022 г. Tesla ще увеличи производствения си капацитет с два нови завода в Остин и Берлин

14:55 | 3 януари 2022
Обновен: 15:09 | 3 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През четвъртото тримесечие Tesla Inc. достави 308 600 автомобила по целия свят, с което счупи предишния рекорд на производителя на електрически автомобили и постави край на годината, в която компанията се присъедини към ексклузивния клуб на пазарните оценки от 1 трилион долара, пише Bloomberg.

Tesla -

По-добрите от очакваните резултати, публикувани в неделя, доведоха до това, че общите продажби на Tesla за годината достигнаха над 936 000 автомобила, което е с около 87% повече в сравнение с 2020 г., когато бяха доставени малко под половин милион автомобила. Анкетираните от Bloomberg тринадесет анализатора очакваха средно около 263 000 автомобила за тримесечието, въпреки че някои от тях ревизираха цифрите си нагоре в последните дни на декември.

Рекордното тримесечие подчертава "зелената приливна вълна", която завладява Tesla и главния изпълнителен директор Илон Мъск до 2022 г., заяви Даниел Айвс, анализатор в Wedbush Securities, в съобщение до клиенти. Добрите резултати показват и стабилното търсене в Китай и умението на Tesla да се справя с глобалния недостиг на полупроводници, каза той. Предишният рекорд на компанията за доставки беше 241 300, поставен през третото тримесечие.

"Това е трофейно тримесечие за Tesla, тъй като компанията надхвърли дори бичите очаквания", каза в имейл Айвс, който оценява акциите като свръхпредставящи се с целева цена от 1400 долара. Той нарече това "потресаващо представяне за Musk & Co. през декемврийското тримесечие с мощни попътни ветрове към 2022 г.".

Tesla поскъпна със 7% в предварителната пазарна търговия в понеделник. Акциите на лидера на пазара на електромобили се покачиха благодарение на очакванията за продължителен растеж, като през 2021 г. акциите нараснаха с почти 50%, а пазарната им оценка надхвърля 1 трилион долара - една от само петте публично листвани американски компании, които са постигнали този статут.

Мъск похвали екипа си за постигнатите резултати, като заяви в Twitter, че цифрите са резултат от "страхотната работа на екипа на Tesla по целия свят".

Tesla02

Тримесечните доставки са един от най-внимателно следените показатели за Tesla. Те са в основата на финансовите ѝ резултати и се разглеждат като барометър за потребителското търсене на електромобили като цяло, тъй като компанията е водеща в производството на автомобили, задвижвани с батерии. 

Tesla неведнъж е заявявала, че очаква 50% годишно увеличение на доставките за многогодишен период. Седмата поредна тримесечна печалба идва на фона на глобалния спад в производството на полупроводници, който сви производството на повечето други производители на автомобили и задържа продажбите под контрол въпреки нарастващото търсене.

Мъск, който миналата година стана най-богатият човек в света, определи 2021 г. като "кошмар за веригата за доставки", въпреки че компанията му продължава да увеличава доставките си всяко тримесечие. Тя се справи по-добре от другите автомобилни производители отчасти благодарение на усилията на инженерите си да пренапишат софтуера, за да се адаптира към всякакви чипове, които могат да се намерят за други цели.

Tesla заяви, че броят на доставките ѝ трябва да се разглежда като леко консервативен и окончателните цифри могат да варират с 0,5% или повече.

Доставките и реалното производство невинаги съвпадат едно към едно през всяко тримесечие. Производството е 305 840 броя за четвъртото тримесечие и 930 422 броя за годината.

Tesla01

Компанията не разпределя продажбите си по географски признак, но САЩ и Китай са най-големите ѝ пазари и по-голямата част от продажбите са на Model 3 и Y. В момента Tesla произвежда Model S, X, 3 и Y в завода си във Фримонт, Калифорния, а Model 3 и Y - в завода си в Шанхай. През 2022 г. Tesla ще увеличи производствения си капацитет с два нови завода, които ще бъдат пуснати в експлоатация в Остин и Берлин. 

Мъск обеща да предостави актуална информация за новите продуктови планове на Tesla на следващия разговор за приходите на компанията.