Tesla привиква над 475,000 автомобила в САЩ заради проблеми с багажника

Близо 120 000 броя Model S пък са с повреден преден капак, който може да се отвори внезапно

16:31 | 30 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. вкарва в сервиз близо 475,000 свои коли в САЩ заради технически проблеми, които увеличават риска от катастрофи. Бройката се равнява почти на всички доставени от нея коли в целия свят за миналата година, предава Bloomberg.  

Компанията ще привика всички Model 3 произведени между 2017 и 2020 година, общо 356,309 броя.

Кабелът за камерата за задно виждане може да бъде повреден от отварянето и затварянето на багажника и да не показва изображения от камерата. 

Tesla ще привика и до 119,009 броя от Model S сглобени след 2014 заради повреден механизъм за захващане на предния капак, който може да се отвори неочаквано. От компанията обещаха, че ще поправят механизмите безплатно.

Книжата на компанията поевтиняха с 1.5% преди отваряне на търговията, а от началото на годината отчитат ръст от 54%.

Производителят на електромобили вече имаше няколко сблъсъка с регулаторите. От Института за пътна безопасност казаха по-рано този месец, че проверяват скорошна актуализация на компанията, която позволява на шофьорите да играят игри на екрана пред тях докато автомобилът се движи.  

От регулатора проверяват и системата на компанията за автономно управление. Разследването беше започнати след близо 10 сблъсъка с превозни средства на спешни екипи, които са оказвали помощ на пътя.  

По-рано тази година Tesla трябваше да направи софтуерна актуализация на всички доставени коли в Китай, които са над 285,000, за да оправи проблем с безопасността, който беше открит от местните регулатори.