Одобрението за пускането на завода на Tesla в Германия може да започне

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 30.12.2021 г.

13:10 | 30 декември 2021
Автор: Investor.bg

Американският производител на електрически автомобили Tesla изчисти още една важна пречка за вземането на решение за пускането в експлоатация на първия си европейски завод в Грюнхайде край Берлин. Според правителството на провинция Бранденбург Tesla е представила документите, които все още липсваха за процедурата по одобрение, каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тези документи ще бъдат разгледани от провинциалната служба по околна среда, както и от други институции.

Досега Tesla е показала „огромна скорост", която предизвиква всички страни по процеса. „Преди две години на мястото, където сега се строи завод за автомобили и акумулатори, имаше по-малки борови дървета“, казва министър-председателят на Бранденбург Дитмар Войдке.

Местният министър-председател настоява за по-бързи одобрения. „Спешно се нуждаем от ускоряване на процедурите за одобрение по начина, по който те съществуваха в източните германски провинции преди 30 години", каза Войдке. „За тази цел трябва значително да се ограничат продължителността на процедурите в органите и броят на съдебните инстанции, на които може да се обжалват проектите“, допълва той.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се надяваше първите автомобили да слязат от поточните линии в Грюнхайде най-късно до декември 2021 г. Там вече се произвеждат превозни средства, но чрез вътрешни тестове. Според Tesla началото на масовото производство е планирано за 2022 г. Досега компанията изгражда фабриката си чрез няколко предварителни одобрения.

Попов коментира и слуховете за закупуването на американската биотех компания Biogen от южнокорейския технологичен гигант Samsung.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.