Успехът на Rivian е възхвала на Tesla

Защо компания без никакви продажби струва 130 милиарда долара? Заради вярата в електромобилите.

09:00 | 17 декември 2021
iStock
iStock

Разбиващото първично публично предлагане на Rivian Automotive Inc. На 09 ноември, най-голямото след това на Facebook, беше знаково за дългия път изминат от електромобилната индустрия. То представлява и върховно потвърждение на успеха на Tesla Inc.

Tesla, единственият автомобилен производител с трилионна капитализация,  има 27 кратен ръст на продажбите след своето ППП през 2010. Сега, един друг стартъп от Калифорния, където климатичните промени са константно бедствие, струва вече 130 милиарда – повече от Ford Motor Co. или General Motors Co. - макар да е произвел по-малко от 50 захранвани от батерии камиона с нулеви емисии за целия си 11 годишен живот. От базираната в Ървин Rivian казват, че пазарът на електромобили ще достигне поне 1 трилион долара до 2025 и ще расте експоненциално през следващото десетилетие.

Amazon.com Inc., която през 2019 купи 20% дял от компанията, се превърна в най-големия стимул след като нейния основател и главен изпълнителен директор Джеф Безос заяви, че е поръчал 100 хиляди електрически камиона Rivian за доставки за логистичния си бизнес. „Изградихме платформа, която е невероятно мащабна,“ каза през този месец директорът на Rivian Р. Дж. Скарнидж в интервю за телевизия Bloomberg. “Платформата ни позволи да продължим наистина бързо да изградим търговската част от бизнеса с първия ни клиент-флагман Amazon и неговата начална поръчка,“ за камиони.

Експертите по алтернативна енергия са съгласни. „Тази сделка потвърждава позицията ни, че камионите за доставки, и автомобилните паркове като цяло, могат да преминат към електрически вариант много по-бързо отколкото пътническите автомобили и големите корпоративни поръчки са начин за постигането на тази цел,“ пише в оценката си BloombergNEF на 23 септември 2019. Пазарът на електрически камиони за доставки „ще достигне почти 2 милиона превозни средства годишно до 2030 в САЩ, Китай и Европа,“ прогнозира BNEF.

Междувременно,  Rivian е в готовност да се възползва от доставката на първите електрически камиони в САЩ. Пикаопите имат 19% дял в продажбите на автомобили в страната през първите шест месеца на 2021 и надхвърлят 1,5 милиона при тримата водещи търговци. Според данни на Bloomberg, само F серията на Ford има 5% от общите продажби на автомобили в САЩ. Планираният за 2022 дебют на изцяло електрическия F150 Lightning показва значителната увереност в бъдещето на електрифицираната версия на най-продавания камион в Америка за последните 40 години. Ford също подкрепя Rivian.

При целия скептицизъм, с който трябваше да се пребори Tesla (неотдавна, през 2018 компанията имаше повече къси продавачи, залагащи на провала ѝ отколкото останалите 499 компании в S&P 500), Илън Мъск има съмнения относно Rivian. “Надявам се да постигнат висока производителност и изравнен паричен поток,“ пише Мъск в Twitter ден след първичното публично предлагане на Rivian. „Това е истинското изпитание“, защото „има стотици стартъпи, както за електрически автомобили, така и за коли с двигатели с вътрешно горене, но Tesla е единственият американски производител за последните 100 години, който достигна обеми в производството и положителен паричен поток,“ пише той.

Мъск знае най-добре. Rivian нямаха приходи преди юни, докато, по данни на Bloomberg, Tesla е отчела продажби за 15 милиона долара и 112 милиона долара съответно за двете години преди своето първично публично предлагане.  Rivian са похарчили над 400 милиона долара и 1 милиард долара за изследвания и разработки и за административни разходи или 17 пъти повече от тези на Tesla – съответно 16 милиона и 77 милиона долара по време на сравняваните периоди преди първичното публично предлагане.

Преди Tesla да излезе на печалба през 2020, невярващите редовно се подиграваха на Мъск, че хвърля пари на вятъра. Мъск изглежда като скъперник пред Rivian. Те хвърлиха 353 милиона долара и 848 милиона долара погълнати от операциите им рез двете години преди първичното публично предлагане плюс капиталови разходи за 197 милиона и 914 милиона долара. По данни на Bloomberg, Мъск губи едва една трета от тази сума в сравними периоди. Днес, инвеститорите, които търсят следващата Tesla са много по-снизходителни към подобни харчове.

Кати Ууд, главен изпълнителен директор на Ark Investment Management LLC е един от  най-гласовитите поддръжници на Tesla. “Това е игра на изкуствен интелект, в която победителят ще разполага с най-много данни и най-висококачествени данни,“ каза тя в интервю през февруари. „Най-високият брой изминати висококачествени, реални мили, а това са данни, които захранват изкуствения интелект и обучават машините, поставят Tesla във водеща позиция да се превърне в мрежа от автономни таксита в Съединените щати.“

Предимството на Tesla в данните ще е трайно „защото тяхната база от автомобили вече наближава два милиона коли и продължава да расте,“ казва Ууд в имейл след първичното публично предлагане на Rivian. “Днес Rivian просто имат десетки камиони на пътя и трябва драстично да повишат производството, за да съберат достатъчно данни и да създадат напълно автономен управляващ софтуер.“

Tesla си остава лидер на пазара и по други причини. През октомври, Hertz Global Holdings Inc. Поръча 100 000 Tesla Model 3 – най-голямата поръчка за електромобили на стойност 4,2 милиарда долара, а ден по-късно обяви, че е постигнала ексклузивна сделка с Uber Technologies Inc. За отдаване под наем на 50 000 автомобили Tesla на  шофьори на коли зда споделено пътуване до 2021. „Нашето изявление би следвало да успокои (автомобилопроизводителите), че това е основна тенденция и увереност, че потребителското търсене е налице,“ каза заемащият длъжността главен изпълнителен директор на Hertz Марк Фийлдс пред Bloomberg TV.

Сега Rivian е четвъртият най-ценен производител на коли в света. А пазарната стойност на водещите 10 производителя е над две трети в електромобилите – една реалност считана за малко вероятна, ако не и невъзможна само до преди година. Това е голямо постижение за Rivian. Те трябва да благодарят на Илън Мъск.

В РЕЗЮМЕ: Tesla преодоля години на скептицизъм, за да израсне до компания за 1 трилион долара. Това улесни Rivian в набирането на пари въпреки отсъствието на продажби.