Илон Мъск: Tesla расте, а SpaceX се бори за оцеляване

Tesla се оценява на над 1 трилион долара

14:35 | 9 декември 2021
Обновен: 15:18 | 9 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новината, която Илон Мъск генерира в началото на седмицата, бе, че не е фен на законопроекта на президента Джо Байдън "Да построим по-добър свят" (Build Back Better). Но изказването му против предложението, което би субсидирало покупката на електромобили, бе само един от начините, по които той сигнализира колко много е узряла Tesla като компания, пише Bloomberg LP.

По време на дистанционно участие в Конференцията на изпълнителните директори на Wall Street Journal Мъск разказа за нивото на внимание, което отделя в днешно време на втората по големина компания, която ръководи - SpaceX. Описанието му на това колко трудна задача е била разработката на Starship - превозното средство от следващо поколение, което компанията планира да използва, за да отведе хора до Луната и Марс - звучеше много подобно на ранните трудности на Tesla с Model 3.

Starship "поглъща повече от умствената ми енергия, отколкото вероятно всяко друго нещо", каза Мъск в понеделник. "Толкова невероятно трудно e, че има моменти, в които се чудя дали наистина можем да го направим."

В продължение на години традиционното мнение сред наблюдателите на Мъск беше, че Tesla е на ръба на катастрофа и колапс, докато SpaceX - компанията, която той основава през 2002 г. - е нейният по-малък, по-стабилен брат. Това беше особено вярно през 2018 г., когато Tesla се бореше да увеличи производството на Model 3 и претърпя вълна от напускания на ръководни кадри. Безпорядъкът достигна връхната си точка, когато Мъск съобщи в Twitter, че обмисля да направи компанията частна, заради което бе съден от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Но зад кулисите Tesla започна да променя ситуацията. Тя завърши тази година с рекордни доставки и запази инерцията през цялата 2019 г. Миналата година тя пусна на пазара Model Y, откри завода си в Шанхай и влезе в индекса S&P 500. Мъск не участва в последния разговор за приходите, което се случва за първи път, откакто Tesla стана публична компания през 2010 г. В края на годината Tesla се оценява на над 1 трилион долара.

Аргументите на Мъск срещу Build Back Better бяха, че разходите на САЩ са извън контрол, а федералният дефицит е неустойчив. Той също така отбеляза, че нито една от продажбите на Tesla през тази или миналата година не е имала право на данъчни облекчения. Компанията вече не се нуждае от субсидии, каза Мъск, и нарече подкрепата за станциите за зареждане на електромобили ненужна.

Преди да заговори за способността на Tesla да се изправи на крака, Мъск сигнализира, че сега именно SpaceX изведнъж изглежда като компанията на по-нестабилна основа. 

Около Деня на благодарността Space Explored първи съобщи за имейл, изпратен от Мъск до персонала, в който той предупреждава, че компанията е изправена пред "реален риск от фалит", ако не успее да напредне достатъчно бързо с програмата Starship. Той каза на служителите на SpaceX, че изтегля всички усилия, за да разреши проблемите с производството на двигателите, като заяви, че "ще бъде на линията на Raptor през цялата нощ и през уикенда".

Преди години Мъск сподели, че е спал на пода във фабриката на Tesla, когато компанията е била на ръба на фалита. Изглежда, че Raptor и Starship са новият Model 3.