Stellantis започна с летящ старт, но сега предстои борба с Tesla и Китай

Акциите ѝ са поскъпнали с 60% от началото на 2021 г. или два пъти повече от тези на Tesla

08:30 | 19 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако всички в автомобилната индустрия искат да догонят Tesla, то Stellantis, която беше образувана след сливането на Fiat Chrysler и Peugeot, определено започва добре и акциите на компанията в първата година от съществуването ѝ се представят много по-силно от тези на нейния американски конкурент, пише Reuters.

Това обаче е само началото. Решаването на проблемите в Китай и свръхкапацитета в Европа са само две от сферите, в които анализаторите биха искали да има планиран напредък, когато главният изпълнителен директор на компанията Карлос Таварес представи подробния си бизнес план на 1 март.   

В крайна сметка, въпреки че книжата на компанията са поскъпнали с над 60% откакто компанията излезе на борсата преди 12 месеца, в сравнение с 27-процентовия ръст в акциите на Tesla, пазарната капитализация на Stellantis от 59 милиарда евро представлява едва 6% от тази на американската компания.

Представянето през първата година определено е впечатляващо, а анализатори от Jefferies казват, че перспективите за бъдещето също са добри, защото Таварес е демонстрирал визия и амбиция с „постоянен поток от стратегически инициативи“.

Откакто създаде 4-тата най-голяма автомобилна компания по обем на производството, Таварес очерта стратегия за електрификация на стойност 30 млрд. евро и подписа договори с Amazon и Foxconn, компанията, която сглобява iPhone, за да ускори развитието на софтуер и чипове за бъдещите свързани автомобили.

Той разработи и планове за построяване на 5 завода за батерии и сключи сделки с профсъюзи така че да продължи да увеличава ефективността на дейността в Европа, като същевременно избегна евентуални трудови конфликти и увеличи оперативния марж на компанията до около 10%.

Ако изключим бившия производител на части Faurecia, който беше под контрола на Peugeot броят на служителите в Stellantis остана почти без промяна, което беше и едно от обещанията на Таварес – да не затваря заводи или да уволнява работници след сливането.

Това беше постигнато въпреки че компанията се сблъска с всеобщите проблеми в сектора като недостига на чипове и проблеми в снабдителната верига. Те струваха на автомобилните компании милиони заради по-малко произведени автомобили, а експерти не очакват проблемите да бъдат разрешени в скоро време. 

Много хора от сектора казват, че Таварес е практичен човек, който вече е очертал рамките на своята стратегия, но други смятат, че той трябва да вземе по-смели решения.  

Анализатор в Jefferies смятат, че 14-те марки от групата Stellantis сред които  Jeep, Ram, Citroen, Opel и Maserati - вървят по тънката граница между разграничаването и вътрешната конкуренция.  

Това става в момент, в който Tesla повежда индустрията към бъдеще задвижвано от софтуер и електричество с една единствена марка и целенасочена стратегия. Таварес е казвал, че всеки аспект от групата се следи много внимателно, включително марките, за които някои анализатори твърдят, че може да бъдат закрити, за да се спестят пари.  

Таварес казва, че всяка една от марките в компанията ще получи 10 години, за да докаже своя принос за групата.

Друго голямо дългосрочно предизвикателство за компанията е да възроди бизнеса си в Китай. Страната е най-големият автомобилен пазар в света, а там Fiat Chrysler и собственика на Peugeot PSA имаха почти пренебрежими пазарни дялове.

Анализатори от Jefferies казват, че компанията може да използва силата на Jeep  и Maserati там. Тя може и да използва Китай като износна база за останалите азиатски пазари или да задълбочи своите връзки с Foxconn с още проекти.

За щастие на Таварес, времето е на негова страна, защото фокусът на инвеститорите е насочен към Европа, а там резултатите му са повече от добри.