ЕС иска световна забрана на пазарите за диви животни в договора за пандемии

В паралелни разговори САЩ се стремят към реформа на правилата за сигнализиране за нови вируси

10:11 | 10 февруари 2022
Обновен: 12:20 | 10 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Пазарът за диви животни в Ухан, Китай. Снимка: Bloomberg
Пазарът за диви животни в Ухан, Китай. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз настоява за глобално споразумение, насочено към предотвратяване на нови пандемии, което може да включва забрана на пазарите за диви животни и стимули за държавите да съобщават за нови вируси или варианти, е заявил служител на ЕС пред "Ройтерс".

Международните преговарящи се срещат за първи път тази седмица, за да подготвят преговори за потенциален договор, каза служителят, като целта е да се постигне предварително споразумение до август.

Въпреки това Брюксел до момента не може да получи пълна подкрепа за нов договор от Съединените щати и други големи държави, някои от които искат всяко споразумение да бъде необвързващо.

Говорител на Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, който през ноември 2020 г. предложи нов договор за пандемии, каза, че няма нов коментар по въпроса.

Белият дом не е отговорил веднага на искане за коментар.

Според най-широко приетата теория, пандемията от COVID-19 започва с предаването на вируса SARS-CoV-2 от животно на хора на пазар за диви животни в Китай.

Въпреки че първоначално Пекин беше похвален от Световната здравна организация (СЗО) за бързото овладяване за новия вирус, по-специално Съединените щати обвиниха Китай, че задържа информация за вероятния произход на огнището.

Сред мерките, които ЕС иска да бъдат включени в договора, е постепенното затваряне на пазарите за диви животни, каза служителят на ЕС. 

Европейската комисия, която се очаква да води преговори от името на държавите от ЕС, заяви, че нейният мандат все още не е съгласуван от правителствата на ЕС и на по-късен етап ще бъдат направени конкретни предложения до други международни преговарящи.

ЕС иска да въведе правно обвързващи задължения за предотвратяване и докладване на нови вирусни огнища, се казва в проекта на ЕС, видян от "Ройтерс", без да се излагат точни предложения.

Стимулите за държавите да съобщават за нови вируси също се разглеждат като решаващи за подпомагане на бързото откриване и избягване на прикриване, каза служителят.

Миналата година южноафрикански държави бяха засегнати от ограничения на полетите, след като идентифицираха варианта на коронавируса Омикрон - някои се опасяват, че подобни действия може да попречат на докладването за бъдещи огнища, ако стимулите не са достатъчно привлекателни.

Ваксини срещу сигнали за вируси

Служителят каза, че стимулите могат да включват гарантиран достъп до лекарства и ваксини, разработени срещу нови вируси, които по-бедните нации са се борили да получат бързо по време на пандемията от COVID-19, тъй като по-богатите държави бързаха да осигурят доставки за себе си.

Държавите, които откриват и съобщават за нов вирус, също могат да получат незабавна подкрепа, която може да включва доставки на медицинско оборудване от глобален запас.

Преговорите ще се водят от делегати от шест държави, представляващи основните региони в света - Япония, Холандия, Бразилия, Южна Африка, Египет и Тайланд, съобщиха официални лица.

Бразилия, която ще представлява страните от Северна и Южна Америка, подкрепя необвързващ договор.

Ако бъде постигнато споразумение, се очаква договорът да бъде подписан през май 2024 г.

Като част от преразглеждането на глобалните здравни правила, страните също преговарят за промени в Международните здравни правила, набор от глобални правила за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания.

Съединените щати искат да засилят правилата, за да повишат прозрачността и да предоставят на СЗО бърз достъп до местата на огнище, казаха за "Ройтерс" два източника след дискусиите.