Световният туризъм нарасна през 2021 г., но е далеч от нивата преди пандемията

Около 64% ​​от професионалистите в туризма, анкетирани от UNWTO през декември, не очакват пълно възстановяване преди 2024 г. или по-късно

09:33 | 19 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната туристическа индустрия почти не се подобри миналата година в сравнение с 2020 г., като всички показатели остават доста под нивата преди пандемията и професионалистите от индустрията не очакват пълно възстановяване преди 2024 г., съобщи Световната туристическа организация (UNWTO) във вторник.

Туристическата индустрия претърпя огромен удар през 2020 г. в резултат на блокирането и ограниченията за пътуване, насочени към ограничаване на разпространението на COVID-19, което накара хората по света да ограничат дейността си и да загубят поминъка си.

Повишаването на нивата на ваксиниране и облекчаването на ограниченията за пътуване наистина позволиха малко възстановяване през втората половина на 2021 г., каза в доклад базираната в Мадрид UNWTO, въпреки че разпространението на варианта Омикрон през декември предизвика още един спад както в резервациите за пътувания, така и в оптимизма в индустрията.

„Темпото на възстановяване остава бавно и неравномерно в регионите на света поради различната степен на ограничения на мобилността, нивата на ваксинация и доверието на пътниците“, се казва в доклада.

Южна Европа, Централна Америка и Карибите отбелязаха най-голямо увеличение на туристите в сравнение с 2020 г., но все още бяха съответно с 54%, 56% и 37% под числата за 2019 г.

Междувременно броят на туристите в Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион продължи да спада през 2021 г., падайки съответно до 79% и 94% под нивата преди пандемията, тъй като много дестинации останаха затворени.

Прекият брутен продукт на глобалния туризъм е нараснал с 19% през 2021 г. от 2020 г. до 1,9 трилиона долара, се казва в доклада, тъй като туристите са харчили повече и са оставали по-дълго, отколкото през 2020 г. Но приходите на туристическата индустрия все още едва надминаха половината от нивата си от 2019 г.

Около 64% ​​от професионалистите в туризма, анкетирани от UNWTO през декември, не очакват пълно възстановяване преди 2024 г. или по-късно - в сравнение с 45% анкетирани през септември, когато перспективите за съживяване на пътуванията все още не бяха помрачени от Омикрон.

„Неотдавнашното нарастване на случаите на COVID-19 и вариантът Омикрон ще нарушат възстановяването и ще засегнат доверието до началото на 2022 г., тъй като някои страни въвеждат отново забрани за пътуване и ограничения за определени пазари“, се казва в доклада.