В Западна Европа облекчават мерките, а Източна отчита рекорди на новозаразени

С повече от 10 милиона нови случая, инфекциите в Европа са нараснали с 13% миналата седмица в сравнение с предходната

17:00 | 26 януари 2022
Обновен: 20:19 | 26 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дания и Австрия в сряда станаха поредните страни, които облекчиха ограниченията за COVID-19, след подобни ходове на Великобритания, Ирландия и Нидерландия, докато други страни в Европа планират нови мерки за борба с рекордния брой инфекции.

Европейският регион като цяло вече не представлява половината или повече от половината от глобалните смъртни случаи и инфекции, но нивата остават високи, като особено безпокойство е в страните с по-ниски нива на ваксиниране.

Германия, Полша, Унгария, Чехия, България и Румъния отчетоха рекордни ежедневни общ брой на заразените в сряда и германският парламент се подготви да обсъди предложения за изискване или силно насърчаване на жителите да бъдат ваксинирани.

Полша ще прехвърли по-големите ученици към дистанционно обучение от четвъртък, а Швеция заяви, че ще удължи настоящите си пандемични мерки с още две седмици заради бързото разпространяване на варианта Омикрон.

Австрия, която наложи блокиране на неваксинираните, обяви, че това вече не е оправдано, тъй като сега има по-малко хора в болница с COVID-19, въпреки че на неваксинираните все още ще им бъде забранено да участват в редица развлекателни дейности.

С повече от 10 милиона нови случая, инфекциите в Европа са нараснали с 13% миналата седмица в сравнение с предходната, според данни на Световната здравна организация, като Франция, Италия и Германия са регистрирали най-голям брой новозаразени.

Седмичните смъртни случаи в региона обаче намаляват с 5%. 

Дания има за цел да премахне всички останали вътрешни ограничения за COVID-19 следващата седмица. Ако този ход получи одобрение от парламента, датските нощни клубове ще могат да отворят отново, докато ресторантите ще могат да сервират алкохол след 22 часа, а клиентите няма да трябва да представят зелен сертификат при влизане.

Ходовете следват подобни съобщения във Великобритания, Ирландия и Нидерландия, направени през последната седмица. Сред посочените причини бяха броят на случаите, спадащи под пиковете, и по-малък брой хоспитализации от прогнозните.

През последната седмица броят на инфекциите и хоспитализациите в Дания се колебаеше около рекордни стойности, но властите заявиха, че вече няма корелация между нарастващите инфекции и хоспитализациите.

Освен това здравните власти изчисляват, че между 30-40% от болните в момента с положителен тест за коронавирус са там по причини, различни от COVID-19.

Световната здравна организация заяви на 12 януари, че Омикрон причинява по-малко сериозно заболяване от по-ранните варианти на коронавируса, но остава „опасен вирус“, особено за неваксинираните.

Източна Европа има едни от най-ниските нива на ваксиниране на континента, особено Румъния и България, и е отбелязала едни от най-високите нива на смъртност, свързана с COVID към края на 2021 г.

Полша отчете 53 420 нови случая на COVID-19 в сряда, докато Чехия регистрира рекордни ежедневни данни за нови случаи на коронавирус за два поредни дни тази седмица, достигайки почти 40 000 във вторник.

Унгария, страна от 10 милиона жители, достигна над 20 000 нови случая на коронавирус.

„Трябва да сме готови за по-нататъшно нарастване на случаите, дори над 60 000“, каза говорител на полското здравно министерство на пресконференция.

Въпреки това, страните все още не са наложили по-строги и по-широки ограничения, като например задължителни блокирания, за разлика от по-ранните вълни на пандемията през 2020-2021 г., когато бяха наложени строги мерки. 

12 399 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Това е най-големият брой новозаразени на дневна база от началото на пандемията у нас. Положителни са 28,2% от направените 43 981 теста (най-висок процент от 22 декември 2020 г.), показват актуализираните данни на Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София - 3199, следват областите Пловдив с 1236 и Бургас с 1151 новоинфектирани.

Броят на активните случаи e 217 129.

В болница се лекуват 5347 пациенти с Covid-19, 523-ма от тях са в интензивно отделение. Новоприетите в болнично заведение са 692, от тях близо 83 на сто не са ваксинирани.

Като излекувани за 24 часа са отчетени 2688 души. Починали са 73-ма, 83,56% от тях не са били ваксинирани.

През последното денонощие са били поставени 10 667 ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 1 980 511.