Френската икономика дава тласък на Макрон в навечерието на изборите

В края на 2021 икономическото производство на Франция е с 0,9 % над предкризисното равнище

11:15 | 28 януари 2022
Обновен: 13:12 | 28 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Франция нарасна повече от очакваното в края на миналата година, преодолявайки недостига на доставки и свързаните с Covid смущения, за да даде на президента Еманюел Макрон тласък преди изборите през април, пише Bloomberg. 

Нарастващите потребителски разходи и инвестиции във втората по големина икономика в еврозоната доведоха до увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,7% през четвъртото тримесечие. Това надхвърли очаквания от икономистите ръст от 0,5 % и доведе до ръст от 7 % за цялата 2021 г.

Икономиката на Франция се разшири с 0,7% през последното тримесечие на 2021 г.
Френска икономика

Устойчивостта на възстановяването на Франция (в контраст с Германия, която може би се насочва към втората си рецесия от пандемията) е ключов актив за Макрон, който се стреми да възроди подкрепата на избирателите, застанали зад него и програмата му за реформи преди пет години. 

Регистрирането на експанзия в края на 2021 г. предвещава добри резултати за тази година, на фона на признаците, че затрудненията в предлагането отшумяват. Председателят на SA Жан-Доминик Сенар заяви пред телевизия Bloomberg LP тази седмица, че производителят на автомобили очаква недостигът на полупроводници, който разтърси автомобилната индустрия, да намалее през втората половина на 2022 г.

Франция ще облекчи някои ограничения за Covid-19 от началото на следващия месец, залагайки на това, че пандемията ще отшуми благодарение на по-бързото ваксиниране и плановете да изключи неваксинираните от повечето социални дейности.

До изборите остават по-малко от три месеца, а 44-годишният френски президент е изправен пред трудности на други фронтове, включително протести срещу стратегията му за ваксиниране и стачки в училищата, заради справянето му с неотдавнашното нарастване на случаите на коронавирус. Основните претенденти на Макрон се опитват да насочат дебата към сигурността и имиграцията.

Икономиката е по-простото поле за битка за Макрон. Неотдавнашните резултати на Франция са благоприятни в сравнение с тези на европейските ѝ колеги, като икономическата активност се върна по-скоро към нивата отпреди кризата и се задържа, тъй като правителството не прибегна отново към затваряне. 

"7% ръст е впечатляващ и зад него стоят работни места, фабрики, предприятия", заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер по телевизия France 2. "Направихме правилния икономически избор и всичко, което в продължение на десетилетия изглеждаше невъзможно, е почти на една ръка разстояние, ако продължим в същата посока."

"Темпът на икономическо възстановяване на Франция се забави значително през четвъртото тримесечие в условията на пандемия. Въпреки това основният растеж остава стабилен, а хотелиерството и свързаните с пътуванията услуги би трябвало да помогнат за стимулиране на растежа, когато вълната на Омикрон отмине," каза Маева Кузин, старши икономист за еврозоната в Bloomberg Economics. 

В Германия, където някои региони наложиха частични блокади в края на 2021 г., икономиката се сви през последното тримесечие. Подробните данни се очакват по-късно в петък.

Пазарът на труда във Франция също се възстановява стабилно след скока на безработицата, предизвикан от строгите ограничения през 2020 г.  Данните от началото на седмицата показаха, че броят на търсещите работа е спаднал до най-ниското ниво от почти десетилетие, като особено рязък е спадът сред младите хора.

Броят на търсещите работа във Франция е намалял през 2021 г.
Франция трудов

Все пак Макрон и френската икономика са изправени пред краткосрочни насрещни ветрове, породени от рязкото повишаване на цените на енергията и все по-широкото ускоряване на инфлацията. Досега правителството му смекчаваше най-лошото въздействие с ценови ограничения и помощи за домакинствата. Но МВФ предупреди по-рано тази седмица, че тези мерки са обременяващи за публичните финанси, недобре насочени и трябва да бъдат временни, а цената им е около 15,5 млрд. евро.

Потребителското и бизнес доверието засега се запазва. Макар че данните за БВП от петък показаха забавяне на растежа на разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие, това се случи след рязкото им увеличение през третото. Френските бизнес инвестиции, които бяха особено силни по време на пандемията, се ускориха. 

Като цяло в края на миналата година икономическото производство на Франция беше с 0,9 % над предкризисното си равнище.