Renault и Nissan подновиха съюза си с план за електромобили за 23 млрд. евро

Акциите на Renault поскъпнаха с цели 2,9% в търговията в Париж след съобщението

13:03 | 27 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Renault и Nissan ще работят по-тясно заедно, за да произвеждат електрически автомобили, обявиха компаниите в четвъртък, описвайки плановете си да похарчат 23 милиарда евро за прехода към по-чисти превозни средства през следващите пет години.

Алиансът от близо две десетилетия, който включва и Mitsubishi Motors, заяви, че ще увеличи броя на общите платформи за електрически превозни средства (EV) до пет от четири.

Те ще бъдат използвани за изграждането на комбинирана гама от 35 превозни средства до 2030 г., заявиха компаниите в прессъобщение.

Те също така казаха, че до 2026 г. четири пети от всичките им модели ще споделят общи платформи, в сравнение с 60% сега.

„Алиансът остава мощно партньорство. Ние се възползваме от споделения опит и експертиза“, каза главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида.

Ангажиментът за обединяване на ресурси идва, когато трите компании са изправени пред нарастващата конкуренция от по-големи производители на автомобили с по-дълбоки джобове, като Toyota Motor, която през декември обеща да похарчи 70 милиарда долара за електрифициране на своя автопарк, както и специалисти по електромобили като Tesla Inc.

Сега най-ценният автомобилен производител в света, Tesla прогнозира в сряда, че доставките й през 2022 г. ще нараснат с 50% година на година.

Парите, обещани от Renault, Nissan и Mitsubishi Motors в четвъртък, идват от финансиране, което те обявиха миналата година.

Nissan заяви през ноември, че ще похарчи 2 трилиона йени (17,6 милиарда долара) за пет години за ускоряване на електрификацията на превозните средства, включително за електромобили и хибридни бензиново-електрически автомобили.

През юни Renault разкри петгодишна стратегия за 10 милиарда евро за EV с план за пускане на пазара на 10 модела и EV да представляват 90% от всички модели до 2030 г.

Поддържането на техния алианс е кръстосано акционерно отношение, като Renault притежава 43,4% от Nissan, който от своя страна има 15% дял без право на глас във френската автомобилна компания и една трета от акциите на Mitsubishi Motors. 

„EV рискуват да се превърнат в силно конкурентен пазар. Силната страна на Nissan, Renault и Mitsubishi е, че могат да използват своя съюз в тази област. Въпреки това, тъй като основните бизнеси на трите компании, базирани на двигатели с вътрешно горене, остават нестабилни, ресурсите, необходими за ефективно насърчаване на електрификацията, може да са оскъдни в бъдеще, освен ако не успеят устойчиво да съживят своите операции", каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида

Акциите на Renault поскъпнаха с цели 2,9% в търговията в Париж, в сравнение с печалба от 0,4% в индекса STOXX Europe 600 Automobiles & Parts.