Франция остава без ток още през януари при по-рязко застудяване

Необичайно голям брой от ядрените реактори на страната спират за поддръжка

18:31 | 30 декември 2021
Обновен: 18:52 | 30 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция е заплашена от прекъсване на електрозахранването в случай на студ и слаб вятър през следващия месец, тъй като необичайно голям брой от ядрените реактори на страната спират за поддръжка, заяви мрежовият оператор на страната, пише Bloomberg.

Суровото предупреждение напомня, че енергийната криза в Европа не дава признаци на отшумяване, въпреки че тази седмица леко се облекчи. Рязкото покачване на цените на газ и електроенергия принуди някои производители на континента да ограничат производството, а правителствата реагираха на кризата с намаляване на данъци и със субсидии, най-вече за потребителите.

В актуализираната си оценка за януари Reseau de Transport d'Electricite (RTE) заяви, че вероятно ще се наложи да активира договори, които му позволяват да прекъсне за кратко електричеството на някои големи производители или дори да намали напрежението в случай на неблагоприятни метеорологични условия. В краен случай може да се стигне до планово прекъсване на електрозахранването с продължителност до два часа, каза RTE.

"Въз основа на последната прогноза за януари, подобни метеорологични събития - включително силно застудяване - изглеждат много малко вероятни за началото на месеца и малко вероятни за останалата част от януари", каза RTE. "Следователно, рискът от прекъсване на електрозахранването е по-скоро изключен поне за началото на януари." 

Повече от една четвърт от 56-те атомни реактора на Electricite de France SA в момента са спрени, тъй като пандемията от коронавирус е нарушила програмата за поддръжка на предприятието. Неотдавнашното откриване на неизправности в някои реактори също принуди EDF да спре или да удължи спирането на 4 блока.  

Общият капацитет на EDF за производство на ядрена енергия във Франция възлиза на 61 гигавата. Въпреки това през по-голямата част от януари ще бъдат на разположение само между 43 и 51 гигавата, което е рекордно ниско ниво за този период от годината, съобщи RTE.

Осигуряването на възможност на гражданите да имат осветление винаги е било политически чувствителен въпрос и всяко прекъсване на електрозахранването ще бъде удар за президента Еманюел Макрон преди президентските избори през април. Неговото правителство затвори двата най-стари реактора във Франция миналата година и закрива повечето от останалите въглищни електроцентрали в страната, за да намали въглеродните емисии.

Свити доставки
Регулациите ограничават използването на трите въглищни блока на Франция до около един месец годишно, което означава, че те могат да станат недостъпни до края на 2022 г., започвайки от февруари, ако се използват през целия януари, каза Томас Вейренк, отговарящ за стратегията на RTE.

По-рано тази година операторът на електропреносната мрежа на Франция призова за "бдителност" по отношение на доставките на електроенергия, особено през януари и февруари. Това се дължи на по-бавното от очакваното увеличаване на възобновяемите енергийни източници и многократното забавяне на строителството на нова атомна електроцентрала, което оставя страната с ограничени резерви за доставка на електроенергия през зимата. 

Въпреки че Франция успя да внесе рекордните 13,4 гигавата за кратък период от време миналата седмица, тя ще може да използва  само 8 гигавата, ако в Европа настъпи вълна от студено време, каза Вейренк.

Електропреносната мрежа има договори за прекъсване на до 1,1 гигавата електроенергия за големите стоманодобивни предприятия и производителите на химикали, а намаляването на напрежението в разпределителната мрежа ще намали потреблението на електроенергия с около 3% за три до четири часа, каза Жан-Пол Рубин, отговарящ за дейността на RTE.

"Използването на тези постпазарни инструменти би било вероятно в случай на застудяване с около 4 градуса по Целзий под средните температури", каза Рубин. Плановите прекъсвания на електрозахранването биха могли да се използват в случай на "изключително неблагоприятно време, по-специално в случай на студена вълна без вятър, която да продължи няколко дни".