Делистването на Didi в САЩ доведе срива на китайските технологични акции до 1,5 трлн.

Засилващият се контрол в Китай върху технологичните компании нанесе допълнителен удар върху вече влошените настроения на инвеститорите

12:36 | 3 декември 2021
Обновен: 12:40 | 3 декември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските технологични акции се насочват към рекордно ниски нива в Хонконг, след съобщението на Didi Global Inc., че започва процеса по изтегляне от американската борса. Засилващият се контрол в Китай върху технологичните компании нанесе допълнителен удар върху вече влошените настроения на инвеститорите, пише Bloomberg.

Индексът Hang Seng Tech, който проследява предимно китайски технологични гиганти, търгувани в Хонконг, падна с цели 2,7% и е на път да достигне най-ниското си ниво при затваряне от пускането му през юли миналата година. Общата капитализация на компаниите от индекса е намаляла с около 1,5 трилиона долара от пика в цената достигнат през февруари. 

В четвъртък китайската компания за споделени пътуване заяви, че е започнала подготовка за изтегляне от американските фондови борси и ще започне да продава акциите си в Хонконг. Централното правителство в Пекин се противопостави на исканията на компанията да излезе на американския пазар. Новината дойде, след като американските регулатори обявиха окончателен план за въвеждане на нов закон, задължаващ чуждестранните компании да разрешат на регулатори да проверяват счетоводните им документи или рискуват да бъдат изхвърлени от борсите в рамките на три години.

Китайските технологични компании вече се борят със регулациите в страната в области, вариращи от дигитални финанси и сигурност на данните до онлайн игри и листвания в чужбина. През юли Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ обеща да изисква повече информация за китайски фирми, които искат да се търгуват в страната.

Изтеглянето от американския фондов пазар може да повиши цената на капитала на китайските фирми, според доклад от миналия месец на Bank of America. Има повече от 270 китайски американски депозитни разписки (така се наричат акциите на чуждестранни компании на американските борси), търгувани в САЩ с комбинирана пазарна капитализация от 1,8 трилиона долара. Над 150 от тях не отговарят на условията за листване в Хонконг, се казва в доклада.

„Акциите в Хонконг се търгуват с по-ниски коефициенти“ в сравнение с тези в САЩ каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Марвин Чен. „В настоящата среда те определено ще трябва да променят очакванията си за оценка“, ако искат повторно да се листнат в Хонконг, добави той.