WSJ: Didi Global обмисля да стане частна, за да успокои Китай

Акциите на Didi нараснаха с 40% до 12,42 долара в търговията преди отварянето на пазара

13:34 | 29 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската Didi Global обмисля да стане частна, за да успокои властите и да компенсира загубите на инвеститорите след листването на фирмата за споделено пътуване в САЩ, съобщи The Wall Street Journal в четвъртък.

Компанията обмисля подобни действия, тъй като репресиите срещу технологични сектор в Китай се разширяват и има подкрепата от регулаторите по киберсигурност, според изданието, което цитира хора, запознати с въпроса.

Промяната в мисленето на Didi Global идва само около месец след като бе котирана на Нюйоркската фондова борса. Дни след излизането й на пазара в САЩ за 4,4 милиарда долара, китайският регулатор на киберпространството започна разследване на компанията и я помоли да спре да регистрира нови потребители, като се позовава на националната сигурност и обществения интерес.

Регулаторът също така заяви, че ще премахне мобилните приложения, управлявани от Didi, от магазините за приложения.

Фирмата е водила преговори с банкери, регулатори и ключови инвеститори, за да разбере как да разреши проблемите.

Компанията е поискала от основните си акционери да преценят мнението на инвеститорите относно приватизационния план, както и ценовия диапазон, който те биха приели, се казва в доклада.

Акциите на Didi нараснаха с 40% до 12,42 долара в търговията преди отварянето на пазара, макар да загубиха около 37% от пускането им на NYSE на 30 юни.

Компанията не отговори веднага на искане за коментар.

Договорът за приватизация, който би включвал предложение за публично търгуваните акции, е един от предварителните варианти, които се разглеждат, казва WSJ..

Листингът на Didi бе най-голямата продажба на акции от китайска компания от IPO-то на Alibaba Group Holding Ltd през 2014 г.