Големите победители на Евро 2020 ще са Китай и САЩ

Tрудно e да се пресметне колко точно плащат спонсорите, тъй като сумите са търговски чувствителни данни

07:35 | 15 юни 2021
Обновен: 09:52 | 15 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Евро 2020 вече е в ход след година на забавяне заради пандемията и футболните фенове ще се надяват на страхотни изяви на най-добрите европейски играчи. 

Но докато феновете следят усилията на играчи на стойност милиарди долари на терена, успоредно с това се провежда и друга голяма игра - на големите спонсори. Европейското първенство е едно от най-големите световни спортни събития и благодат за корпоративни спонсори и партньори, пишат Саймън Чадуик и Пол Уидъп в The Conversation.

Tрудно e да се пресметне колко точно плащат спонсорите, тъй като сумите са търговски чувствителни данни. Но в един случай - този на Alipay (част от империята Alibaba) - се смята, че китайската компания е платила близо 250 млн. долара за осемгодишна сделка.

UEFA предлага тези сделки по три начина: официални спонсори на националния отбор по футбол, официални спонсори на Евро 2020 и официални лицензополучатели на Евро 2020. Произходът на компаниите и марките, спонсориращи тазгодишното събитие, е ясен индикатор за това как играта се оценява от корпоративния свят.

Заедно с партньорите на UEFA като FedEx и Konami, всеки от националните отбори представя свой собствен списък от спонсори, което прави доста претрупана селекция от марки, състезаващи се за внимание. Например BT има петгодишен договор с Англия за 70 млн. долара, докато германците ще доведат Lufthansa на турнира, Carlsberg ще популяризира връзките си с Дания, а южнокорейският Hyundai ще бъде представен от Чехия.

Въпреки че Европейското първенство на УЕФА е континентален турнир, неговият търговски обхват е наистина глобален. Значителен брой спонсори или не са европейски, или пък имат подразделения, които работят далеч извън границите на Европа.

В същото време портфолиото от спонсори показва, че футболът е в основата на развлеченията, начина на живот и цифровите икономики. Отминаха дните на спонсорството от моторни масла и офис копирни машини. Вместо това виждаме изобилие от марки напитки, сладкарски изделия и авиокомпании.

Освен това спонсорството на екипи изглежда върви ръка за ръка с популяризирането на националната идентичност и националната индустрия. "Марка Германия“ например е силно представена от някои от най-важните корпорации в страната, включително Adidas и Volkswagen.

Появата на "Газпром" междувременно отразява нарастващото използване от страна на нациите на спонсорство като геополитически инструмент. Всъщност държавната руска газова компания наскоро използва своите влиятелни асоциации с UEFA, за да изчисти образа на Русия на световната сцена, но и да затвърди връзките на страната с петролната и газова индустрия на Абу Даби (управляващата фамилия в кралството има дял в "Манчестър Сити" - бел.ред.). Един от резултатите беше придобиването от държавната инвестиционна компания Mubadala на Абу Даби на 44% дял в едно от дъщерните дружества на "Газпром" за 271 млн. долара През 2019 г. Националната петролна компания в Абу Даби подписа стратегическо рамково споразумение с "Газпром" за проучване и извличане на нови петролни запаси, а през 2020 г. бе съобщено, че "Газпром" и Mubadala ще участват в технологично сътрудничество в Сибир.

Автоголът на Европа

По същия начин "Марка Китай“ сега е основна индустриална и политическа сила и е дом на пет от най-големите спонсори на турнири на УЕФА (Alipay, Antchain, Hisense, TikTok и Vivo). 

Корпоративна Америка продължава също да е силно представена с подобни на Coca Cola и IMG. САЩ винаги са били дом на спонсорството за съвременния спорт и бизнесът на страната продължава да извлича значителна търговска стойност от него.

Всъщност аутсайдерите в това корпоративно състезание с големи пари изглежда са самите европейци. За събитие, което се организира в страни, включително Великобритания, Италия, Испания и Румъния, UEFA привлича много малко от своите спонсори от континента. Изглежда, че организациите от Китай и САЩ разполагат както с финансов мускул, така и с тактически поглед, за да доминират успешно в турнира.

Това отразява по-широки световни тенденции, които показват намаляващото присъствие на европейската индустрия. Европейските компании отчитат спад в процента от световното производство. Пазарната капитализация на европейските фирми е далеч зад тази на американските корпорации и бързо настигана от китайските фирми. А технологичните горещи точки в света се намират на места като Шенжен и Силициевата долина, а не в Европа.

Независимо дали футболният отбор от Франция, Португалия или Швейцария вдигне трофея през юли, няма съмнение, че турнирът на УЕФА ще бъде триумф на терена за Европа.

Но силите на глобализацията, дигитализацията и политико-икономическите промени, отразени в портфолиото на спонсорите на първенството, ще продължат да играят дълго след последния сигнал. А европейската индустрия може да заплати с бързо излизане от световното индустриално състезание. 

Професор Саймън Чадуик има двадесет и пет годишен опит в маркетинга, търговската стратегия, геополитиката на световния спорт. Той е глобален директор на департамента по евразийски спорт и професор по евразийската спортна индустрия в Emlyon Business School. Освен в някои от най-престижните бизнес училища в света, Чадуик е работил с някои от най-големите имена в спорта, като "Барселона", ​​Adidas, Асоциацията на тенис професионалистите, Nielsen, Европейската клубна асоциация.

Пол Уидоп е доцент по спортен бизнес в университета "Лийдс Бекет" като изследванията му се фокусират върху потреблението и производството на спорт. Той е редактор на GeoSport - платформа, представяща изследвания върху геополитическата икономика на спорта - и глобален сътрудник на Спортната академия на Университета в Единбург

Анализът е публикуван за първи път в The Conversation.