Американските банки навлизат все по-агресивно в европейския футбол

JPMorgan, Goldman Sachs и Bank of America въвеждат възможности за финансиране в един консервативен регион

19:07 | 27 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Visionhaus
Снимка: Visionhaus

Ролята на JPMorgan като финансов източник зад провалилия се проект за Суперлига в Европа разкрива нарастващото влияние на американските банки в икономиката на региона, включително в най-обичания спорт на континента, пише The Wall Street Journal.

Ходът към европейския футбол е разширение на нарастващата доминация на американските банки спрямо местните им конкуренти. Най-големите инвестиционни банки в Европа по печалба са базирани в САЩ според Dealogic.

Американските банки въвеждат възможности за финансиране, използвани от спортния сектор в САЩ, които се считат за иновативни за регион, придържащ се към отпускането на заеми. Те са част от по-широка група инвеститори, включително частни компании, пенсионни фондове, застрахователни дружества и други кредитори, които се насочват към пазара в търсене на доходност.

Междувременно има натиск върху европейските клубове за повишаване на рентабилността по примера на американските. В Европа клубовете се изправят пред риска да изпаднат в по-ниски и по-малко привлекателни лиги, ако не се справят добре.

От 12-те клуба, които се включиха в създаването на Суперлигата в американски стил, Liverpool, Manchester United, Arsenal и Milan са притежавани от американци. Поне черити от клубовете в турнира са получили финансиране от американски банки, включително от JPMorgan, Goldman Sachs Group и Bank of America Corp.

“Някои европейски банки се оттеглиха от финансирането на футбола след финансовата криза от 2008 г., която се проточи в региона с години”, отбелязва Грег Кери, Goldman Sachs.

JPMorgan, която трябваше да предостави заем на Суперлигата в размер на около 3,5 милиарда евро, преди планът да се срине, участва и в други големи сделки в европейския футбол през последните години. През 2019 г. JPMorgan и Bank of America ръководиха структурирането на 30-годишен кредит от 575 милиона долара за обновяването на стадион Santiago Bernabéu. Европейските Banco Santander и Societe Generale изиграха второстепенни роли.

JPMorgan също така съветва Роко Комисо, собственикът на доставчика на кабелни услуги Mediacom Communications и на футболен клуб New York Cosmos, относно покупката му на италианския клуб Fiorentina през 2019 г. Банката съветва и американския милиардер Дан Фридкин при поглъщането на Roma миналата година. Goldman действа като съветник на собствениците на Roma в тази сделка.

В по-ранна сделка JPMorgan, водена от Ед Удуърд, съветва семейството на милиардера Малкълм Глейзър при поемането на контрола над Manchester United през 2005 г. След това Удуърд премина към клуба и в крайна сметка стана негов изпълнителен заместник-председател.

След публичния протест срещу Суперлигата Удуърд заяви, че ще се оттегли от ролята си в Manchester United в края на годината.

„Очевидно погрешно преценихме как тази сделка ще се разглежда от по-широката футболна общност и как тя може да ѝ повлияе в бъдеще. Ще се поучим от това “, каза говорител на JPMorgan по-рано този месец.