Няма да има Европейска Суперлига

Манчестър сити бяха първите, които напуснаха турнира

07:52 | 21 април 2021
Обновен: 09:28 | 21 април 2021
Преводач: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Проектът за футболна Суперлига ще бъде преразгледан след излизането на шестте клуба от Англия, написа БГНЕС. Това бе съобщено от организаторите на турнира. 

Всички английски клубове решиха да се оттеглят. Очаква се от турнира да напуснат и италианските Милан и Интер.

Вчера стана ясно, че от идеята се отказват Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Челси.

"Отчитайки настоящите обстоятелства, ние сме длъжни да разгледаме най-подходящите стъпки за промяна на проектаВъпреки заявленията на английските клубове, които направиха това под натиск, ние сме убедени, че нашето предложение напълно съответства на европейското законодателство и нормативни актове", се казва в прессъобщението.

Проектът за Суперлига предвиждаше създаването на една лига, в която да участват 20 клуба от Европа. Участието си в турнира бяха потвърдили Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Челси, Милан, Интер, Ювентус, Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид.

Късно снощи Челси последен от отборите от Острова потвърди, че се оттегля. "Челси може да потвърди, че започна формални процедури за излизане от групата, разработваща планове за европейска Суперлига. Присъединявайки се към групата миналата седмица, разполагахме с време напълно да обмислим този въпрос и решихме, че по-нататъшното ни участие в тези планове няма да бъде в интересите на клуба, нашите запалянковци или футболното общество като цяло", написа отбора на официалния си сайт.

Акциите на Манчестър Юнайтед падат с почти от 7% и стигнат най-ниското си ниво от 12 март, а акциите на футболния клуб Ювентус, които се търгуваха в САЩ, паднаха с 5% в следобедната търговия в Ню Йорк, веднага след информацията, че Суперлигата е пред разпад.

Повечето отбори от Суперлигата отбелязаха големи загуби през сезон 2019/2020.

Графика: Bloomberg 

Ето каква е позицията на всеки клуб

Управителният съвет на Арсенал заяви, че не възнамерява да "причинява такова безпокойство" и че са се присъединили към Суперлигата, само защото "не са искали да бъдат единствените, които не са го направили". Искали да осигурят бъдещето на клуба.

"Нашата цел е винаги да вземаме правилните решения, да го защитаваме за в бъдеще и да ни води напред. Този път признаваме, че не взехме правилното решения.", добавиха те.

От Манчестър Юнайтед заявиха, че "остават отворени да работят с други хора от футболната общност, за да намерят устойчиви решения на дългосрочните предизвикателства пред играта".

Ливърпул написаха в Twitter "Не я харесваме (Европейската Суперлига) - не искаме да се случва.", като поста споделиха целият отбор.

Леви заяви, че Тотнъм смята, че е "важно" да участва в "евентуална нова структура, която се стреми да гарантира по-добра финансовата честна игра и финансовата устойчивост, като същевременно предоставя значително по-голяма подкрепа за по-широката футболна пирамида". Той добави: "Бихме искали да благодарим на всички онези поддръжници, които представиха своите обмислени мнения."

Челси каза, че след като са имали "време да разгледат въпроса напълно", те са решили, че "продължаващото им участие в тези планове няма да бъде в най-добрия интерес на клуба, нашите привърженици или изобщо футболната общност".

Манчестър Сити заяви, че "официално е започнал процедура по оттегляне от групата, разработваща планове за Европейска суперлига".