Дванадесет от най-големите футболни клубове на Европа обявиха основаването на Суперлига

Президентът на УЕФА заяви, че ще направи всичко възможно да няма Суперлига

22:22 | 19 април 2021
Обновен: 22:22 | 19 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потвърждението дойде малко след полунощ. Ако ренегатските мегаклубове се надяваха да избегнат бурята от контрамерки поради късното време, поне този план не проработи: фенове, политици, бивши играчи, националните асоциации, лигите, УЕФА -  всички критикуват проекта. Да, дори го осъждат.

„Дванадесет от водещите европейски футболни клубове се събраха днес, за да обявят съгласието си за създаване на нова надпревара: Суперлигата", се казва в изявлението. Можете да го прочетете на новия уебсайт thesuperleague.com, така че ясно е, че клубовете не са измислили всичко това вчера. Изречение, което в началото изглежда безобидно, но може да промени завинаги европейския футбол. Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Тотнъм, Ювентус, Милан, Интер, Реал Мадрид, ФК Барселона и Атлетико Мадрид искат да се отделят и да създадат собствена лига далеч от УЕФА.

Твърди се, че Байерн и Пари Сен Жермен са отказали участие, пише британският спортен портал The Athletic. Но вероятно ще се добавят още три клуба. Те представляват полето на 15-те учредители. Всяка година още пет отбора трябва да имат право да се класират. „Суперлигата обединява най-добрите клубове и най-добрите играчи в света. Тя гарантира напрежение и драма, каквито футболът никога не е виждал досега“, се казва в уебсайта. Колко вълнуващо може да е, когато едни и същи отбори винаги играят един срещу друг.

Най-вече, разбира се, става въпрос за парите. 15-те членове основатели трябва да могат да споделят 3,25 милиарда евро още в началото, т.е. 215 милиона евро на клуб. По-късно само като първоначален бонус ще има 100 милиона евро. За сравнение: победителите в настоящата Шампионска лига прибират около 130 милиона евро.

Въстанието на супербогатите, а скоро дори и на още по-богатите, се ръководи от трима мъже: Флорентино Перес, президент на Реал Мадрид, Андреа Аниели, председател на Ювентус Торино и Джоел Глейзър, председател на Манчестър Юнайтед. В техните изявления се твърди, че са искали да помогнат на футбола. Те използват дори пандемията за своя аргумент: „Сега е моментът да се вземат икономически устойчиви решения“.

Но това вероятно изглежда като истинска подигравка за клубове, които не принадлежат към елитния кръг и страдат особено от коронавируса, защото тяхната комбинация от приходи е по-зависима от зрителите, отколкото големите, клубове, където нито един милиардер от Русия, Абу Даби или САЩ не запушва дупки, клубове, които трябва да бъдат захранвани от т. наречени „плащания за солидарност“ от Суперлигата, пише в свой анализ Die Zeit.

Едно от последствията е предвидимо: неравенството в европейския футбол ще стане още по-голямо. И днес това е големият му проблем, някои дори казват, че е най-големият. 

Още по темата четете на investor.bg