Стартъп за права на спортисти съоснован от Джокович набра $40 млн.

Winners Alliance е основана през 2022 г., за да помогне на професионалните тенисисти да реализират бизнес възможности извън корта

18:40 | 28 май 2024
Обновен: 19:37 | 28 май 2024
Автор: Рандал Уилямс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Winners Alliance, звеното за стопанска цел на Асоциацията на професионалните тенис играчи, съоснована от Новак Джокович, набра още 40 млн. долара от съществуващи инвеститори, сред които фондацията Pershing Square на милиардера Бил Акман и Prysm Capital.

Winners Alliance е основана през 2022 г., за да помогне на професионалните тенисисти да реализират бизнес възможности извън корта. Оттогава нейната дейност е обхванала освен тенис, крикет и лека атлетика. През февруари тя си партнира с олимпиеца Майкъл Джонсън за създаването на нова лига по лека атлетика, която се бори да увеличи популярността на спорта.

„Сега вниманието ни е насочено към други спортове, като крикета и леката атлетика“, каза Ахмад Насар, главен изпълнителен директор на Winners Alliance в телефонно интервю.

Фондация Pershing Square и Prysm Capital доведоха до инвестиция от 26 млн. долара в Winners Alliance през 2022 г., като Акман беше назначен за председател на борда.

Първенства като Националната футболна лига, Националната баскетболна асоциация и Мейджър Лийг Бейзбол, както и футбола предлагат множество доходоносни възможности за спонсорство - от видеоигри до картички за търговия и колекционерски предмети. В тениса, крикета и леката атлетика интересът към индустриите е по-малък извън топ спортистите.

„Трябва да разберем потребителите на спорта“, каза в телефонно интервю Ерик Уинстън, президент на Winners Alliance.

„При картичките за търгуване в тениса и леката атлетика имаше някои малки случаи, но нищо значително. Голяма част от тях трябва да се върнат към това да помогнем на хората да увеличат тези права и да ги получат. Това е нещо, което ние успяхме да направим и ще продължим да правим.“

Това е нещо, което успяхме да направим и ще продължим да правим.“

Winners Alliance твърди, че е спомогнала за осигуряване на допълнителни приходи извън корта в тениса за над 10 милиона долара чрез партньорства с Fanatics, Hilton и Tumi. С новия кръг на финансиране, организацията е набрала общо 75 милиона долара.