Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Полската тенис звезда Ига Швьонтек е най-високо платената жена в спорта за 2023 г.

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, в "Бизнес старт" 05.01.2024 г.

14:40 | 5 януари 2024
Обновен: 15:38 | 5 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Спортист на годината за втора поредна година стана Александър Везенков, като голяма заслуга за приза има преминаването му в NBA. На второ място е Григор Димитров, а третото се заема от Петър Мицин. След оттеглянето на Серена Уилиамс и излизането в майчинство на Наоми Осака, има нова най-високо платена спортистка за 2023 г. и това е полската тенис звезда Ига Швьонтек. Но все още сумите в спорта са по-ниски за жени, от тези предоставяни на мъжете. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

След като Серена Уилиамс и Наоми Осака не участват в класацията, най-високо платената спортистка за 2023 г. е полската тенисистка Ига Швьонтек, която е спечелила около 23,9 милиона долара, преди данъци и такси. Класацията на Forbes се доминира от тенис състезателки, като те запълват 12 места в топ 20 списъка. Двадесетте най-печеливши са спечелили 226 милиона долара за годината, като това е спад от 13% спрямо 2022 г.

Разликата със спечелената сума на най-високо платените спортисти е значителна, като мъжете са спечелили 2 милиарда долара за година. Асоциацията по тенис се е заела до 2034 г. да изравни възнагражденията на мъже и жени, като се надява да вдъхнови и други спортове да го направят, като футбола, в който разликата е значителна.

Трудно е в модерния спорт да се съчетават любовни връзки и голям прогрес в спорта, заради необходимостта от тренировки, пътувания и тн.

Вижте още по темата във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.