Байер Леверкузен - отборът, който може да спаси своя собственик

Акциите на Bayer се сринаха със 70%, откакто преди шест години тя похарчи 63 млрд. долара, за да купи американския селскостопански гигант Monsanto

13:00 | 25 май 2024
Автор: Тим Лох
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато отборът по софтбол, футбол или петобой от офиса тръгне на победна серия, това е по-скоро добър стимул за морала, отколкото за баланса.
Тогава има Bayer AG, германският конгломерат, който е собственик на Байер 04 Леверкузен, футболен отбор, който в събота завърши първия в историята сезон без загуба в най-високото ниво на Бундеслигата в страната пред 30 000 фенове.

Леверкузен вече спечели титлата в първенството, прекъсвайки 11-годишната серия на Байерн Мюнхен, и е на финал за националната и европейската купа.
Доминацията на Леверкузен е морален стимул за корпоративния Bayer, където служителите са свикнали с преливането на лоши новини. В LinkedIn компанията изтъква постиженията на „Die Werkself“ под вдъхновяващото ръководство на испанския треньор Шаби Алонсо.

Преди неотдавнашния четвъртфинал от турнира „Лига Европа“ в пред централата на Bayer бяха издигнати футболни знамена. „Те са известни като #Werkself, или Factory Eleven. Наричаме ги наши колеги", се казва в публикация на компанията в LinkedIn, след като отборът спечели Бундеслигата.

Акциите на Байер се сринаха със 70%, откакто преди шест години тя похарчи 63 млрд. долара, за да купи американския селскостопански гигант Monsanto. И откакто Бил Андерсън се присъедини към компанията като главен изпълнителен директор миналата пролет, той извърши стратегически преглед на компанията с високи залози и прокара първото от хилядите съкращения на работни места.

Целта е да се обърне съдбата на производител, който има бизнес звена, фокусирани върху всичко - от лекарства за рак и царевични семена до кремове за кожа. Финансовият директор на Bayer, Волфганг Никел, вижда потенциал за това, че съдбата на футболния отбор може да помогне малко за справяне с финансовите проблеми на компанията майка, които включват високи нива на дълг.

„Всички големи играчи поскъпват“, каза Никел на пресконференция във вторник. „Но това вероятно е всичко, което можем да кажем в този момент.“
Основан преди 120 години от работници в компанията, която току-що е изобретила лекарството аспирин, Леверкузен прекарва първите си години в по-ниските лиги и се присъединява към Бундеслигата едва през 1979 г. Оттогава той става известен като един от най-силните отбори в Германия.

През сезон 2000 г. обаче Леверкузен се проваля в борбата за титлата, а няколко години по-късно губи финалите за Купата на Германия и Шампионската лига, заради което британските медии му поставят неприятния прякор „Neverkusen“.

Различаващите се съдби на Байер и Леверкузен |

Въпреки това мениджърският екип на Bayer никога не е обмислял продажбата на дял от отбора. През 2006 г. един от участниците в годишното общо събрание на акционерите призова компанията да продаде клуба. Призивът е отхвърлен, като отборът е определен като „ценен рекламен актив за Bayer AG“.
Ако не друго, компанията е засилила връзките си със своя футболен клуб. През 2007 г. тя обяви, че ще ремонтира стадиона му, като отдели 56 млн. евро (60,9 млн. долара) за изграждане на нови трибуни и покрив.

„Нашият футболен отбор е важен начин за популяризиране на имиджа ни както в страната, така и в чужбина“, обяснява тогавашният главен изпълнителен директор Вернер Венинг, оправдавайки строежа пред акционерите. Венинг се пенсионира през 2010 г. и оттогава е председател на Леверкузен.

Bayer все още е основен спонсор на своя футболен отбор, въпреки че не е ясно колко средства изпомпва всеки сезон. Малко вероятно е инвестициите да намалеят скоро под ръководството на главния изпълнителен директор Андерсон.

Роден в Тексас, той никога не е обмислял продажбата на какъвто и да е дял в клуба, докато е преглеждал портфолиото от активи на Байер от миналата пролет, каза той във вторник на пресконференция. Освен това строгите правила за собствеността в Бундеслигата не позволяват такива сделки, които помогнаха да се повишат оценките на отборите в английската Висша лига.

„Има много строги ограничения за това какво може да се прави с германските футболни клубове“, каза наскоро Андерсън. „Това дори не е опция.“
Извън ъгловия офис Андерсън подари персонализирана футболна фланелка на германския канцлер Олаф Шолц, докато го придружаваше по време на пътуване до Китай. Неотдавна той седна на обяд с Алонсо.

„Това е наистина велик ден за Леверкузен, за града и клуба“, каза той. И за компанията, която със сигурност може да се възползва от него.