Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Изправени ли сме пред недостиг на кафе?

Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks България

15:29 | 24 май 2021
Обновен: 15:29 | 24 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Въпреки положителния баланс между производството и покупката на кафе, скоро може да има недостиг на качествен продукт. Качественото кафе се отглежда в по-малки ферми, които са изключително засегнати както от пандемията, така и от дългосрочните климатични промени. Това каза Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks България, пред Роселина Петкова в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

„Качествената Арабика се отглежда на специфична надморска височина. В момента се правят анализи как да се повиши надморската височина за отглеждане на кафе. Много скоро ще усетим недостиг, който основно ще бъде изразяван в качествено кафе“, каза той.

Иван Георгиев обясни, че е много важно хората, които отглеждат кафе да имат сигурност, чрез дългосрочни договори за покупка на кафе.

Георгиев поясни, че когато има по-малко търсене цената пада, тъй като производителите трябва да реализират продажбата някъде. След това обаче те не могат да покрият текущите си разходи. „Все повече ферми за отглеждане на кафе се отказват от дейността именно заради тази несигурност“, обясни той.

Иван Георгиев даде подробности за това каква е ситуацията в различните страни и какво се прави, за да бъде подпомогнато производството.

„Ние работим с почти всички държави, които отглеждат кафе. В Суматра изграждаме водопречистателни станции, тъй като за производство на кафе е необходимо голямо количество вода. В Руанда участваме с подпомагане на местната общност от гледна точка на образование – как се отглежда кафе, как могат да извличат най-много добив от дръвчетата, с които те разполагат.“

Иван Георгиев сподели, че бил много изненадан, когато разбрал, че много от хората в Руанда, които отглеждат кафе никога не са го пробвали. Затова са изградели специални мобилни станции, които на място могат да изпекат кафе и да приготвят една чаша, за да могат хората да опитат и разберат какъв прекрасен продукт произвеждат.

В световен мащаб Бразилия все още е най-големият производител на кафе. Там обаче ситуацията с пандемията е сериозна. Към момента не се наблюдава спад в производството, но според Иван Георгиев окончателните резултати ще можем да наблюдаваме в края на тази година и началото на следващата.

От гледна точка на потребителите, гостът казва, че предпочитаните сортове са тези на Арабика. Назад в миналото потреблението на Робуста е била съществена част от кафето, което сме консумирали, но тогава не сме знаели каква е разликата между Арабика и Робуста, тък като е била предлагана само Робуста. Вече на пазара има много голямо разнообразие и всеки може да избере това, което най-много допада на неговия вкус, отбеляза Иван Георгиев.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.