Кризата в Суецкия канал удря доставките на разтворимо кафе

Европа ще бъде най-засегната

11:10 | 26 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кризата в Суецкия канал може да засегне доставките на разтворимото кафе. Корабът, блокирал преминаването в една от най-натоварените морски пътни артерии в света, не само може да доведе до ограничаване на доставките на суров петрол и втечнен природен газ, но също така и на контейнери, съдържащи разтворимо кафе - тип Nescafe, пише Bloomberg.

Европа ще бъде най-засегната, тъй като повечето от доставки й преминават през Суецкия канал, но въздействието ще се почувства в световен мащаб. Закъсненията в корабоплаването изострят недостига на контейнери, което затруднява пазарите на храни.

Огромният кораб Ever Given се заклещи във вторник в ключовия за световната търговия канал, блокирайки преминаването на кораби, превозващи стоки за почти 10 милиарда долара. Преместването на товарния кораб, тежащ 200 хил. тона може да отнеме дни или дори седмици, а задръстването от дървени трупи около него се удвои.

„Търговците ще се опитат да изпълнят своите доставки на всяка цена“, каза Ян Луман, основател на JL Coffee Consulting. „Разрешаването на проблема ще отнеме поне няколко дена, ако имаме късмет, но дори и да е така, много щети са нанесени вече“, добавя той.

Около 12% от световната търговия преминава през Суецкия канал, който е по-известен с ролята си на енергийните пазари, отколкото при селскостопанските стоки като кафето. И все пак само два от големите производители на кафе Робуста - Бразилия и Кот д'Ивоар - не използват този ключов път, за да достигнат до големите потребители в Европа.

Европейските компании за изпичане на кафе изпитваха затруднения да получат кафе от Виетнам, най-големият производител на Робуста в света, поради недостиг на транспортни контейнери. Точно когато наличността на кутиите започна да се подобрява, запушването на канала донесе ново главоболие. Всички зърна кафе, които Европа внася от Източна Африка и Азия, преминават през Суецкия канал.

„Компаниите за кафе няма да издържат още 2-3 седмици закъснения в доставките“, каза Рафаеле Хеммерлин, ръководител на логистиката в швейцарския търговец на кафе Sucafina SA. „Не мисля, че имат буферния запас, който обикновено имат“, добавя той. 

Кризата в Суецкия канал ще има глобално въздействие, тъй като задържа контейнерите, изостряйки недостига, който вече тласна американските запаси до минимум от шест години. "Доставките не само ще останат блокирани в канала, но дори и когато трафикът се възстанови, те ще останат складирани в пристанища като Антверпен и Ротердам", каза Ханс Хендриксен, който търгува с какао и кафе вече 40 години.

„Логистиката ще бъде нарушена за дълго време“, смята Хендриксен.