Светът е изправен пред недостиг на кафе

Проблеми с доставките и лоша реколта в Бразилия влошават ситуацията

09:31 | 24 март 2021
Обновен: 09:58 | 24 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставките на кафе намаляват, а цените на едро растат, докато силно засегнатият пазар се подготвя за по-нататъшни последици от глобалния недостиг на транспортни контейнери, който възпрепятства търговията с храни.

Запасите от кафе в САЩ са паднали до шестгодишното дъно, а големият спад в производството след сушата в Бразилия се очаква да измести световния баланс до дефицит през следващите месеци, точно когато търсенето трябва да се възстанови, предава Bloomberg.

Докато трудностите в снабдяването с контейнери за превоз създават хаос при търговията с храни в световен мащаб, проблемите на пазара на кафе показват, че инфлацията на храните, която вече се ускорява, може да се влоши с отварянето на икономиките.

Фючърсите върху сорт арабика в Ню Йорк са поскъпнали с около 24% от края на октомври след щетите върху бразилските насаждения. През февруари американските запаси от зелени, непечени зърна кафе намаля с 8,3% на годишна база до най-ниското си ниво от 2015 г., показват данните от индустрията в понеделник.

Американските запаси

Американските запаси от зелено кафе спадат до най-ниското си ниво от шест години насам. Графика: Bloomberg

По-ниските запаси означават по-малък буфер, който да смекчи очаквания спад в реколтата в Бразилия, твърдят анализатори.

Marex Spectron този месец увеличи прогнозата си за глобален дефицит на кафе до 10,7 милиона чувала през 2021-2022 г. в сравнение с предишната си прогноза от 8 милиона чувала, позовавайки се на по-ниското производство на бразилска арабика след увреждането на посевите. Goldman Sachs Group заяви в доклад, че ако производството в Централна Америка не се подобри през следващите години, пазарът ще влезе в структурен дефицит предвид отскока на търсенето.

В помещенията на Dinamo - един от най-големите оператори на складове за кафе в Бразилия, има голяма продукция, останала да чакат контейнери. В звеното на компанията в община Мачадо, в сърцето на кафето Минас Жерайс, зърната очакват пристигането на 18 празни контейнера, каза Луис Алберто Азеведо Леви-младши, директор в Dinamo. „Тези контейнери вероятно ще се нуждаят от още около 15 дни, за да стигнат до тук“, каза той.

Разходите за

Разходите за доставка се покачват до най-високото си ниво от 2019 г. Графика: Bloomberg

Датската компания A.P. Moller-Maersk A / S, която е най-голямата световна корабоплавателна компания, заяви, че контейнерите и чартърните кораби временно не могат да бъдат закупени или наети, което увеличава задръстванията и води до закъснения в пристанищата. Компанията се опитва да закупи или наеме всички налични контейнери и поддържа стареeщите в експлоатация.

„Това е временна ситуация както по отношение на практиките за закупуване, така и по отношение на наличността на плавателни съдове. Очакваме нещата да се нормализират през първата половина на 2021 г. “, казаха от компанията.

Засега много търговци се опитват да задържат повишаването на цените под контрол, докато се стараят да привлекат клиентите обратно в кафенета и ресторанти.

"Налице е постоянен раст в цената на кафето", заяви Дейвид Рени, ръководител на марките кафе Nestle SA.

Стефано Мартин, мениджър за продажби и маркетинга в базираната в Италия верига кафенета Diemme, каза, че бизнесът все още не усеща пълното въздействие, тъй като все още работи по договори, сключени преди прекъсванията на корабоплаването. Това може да се промени с подновяването на тези договори, каза той. Компанията разполага с 26 ресторанта и кафенета и обикновено внася 30 000 чувала в около 90 контейнера за доставка от Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Хондурас, Танзания и Индия.