Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Как се възстановява пазарът на труда у нас в различните общини?

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 07.10.2020

20:02 | 7 октомври 2020
Обновен: 21:00 | 7 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

На пазара на труда у нас имаше много рязък срив от втората половина на март, април и май, но от юни насам се наблюдава известно възстановяване. Това каза Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, в интервю за водещия Живка Попатанасова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю. 

Николов открои преработващата промишленост, туризма и земеделието като сектори с най-интересни тенденции. 

“Оказа се, че нашето земеделие е най-слабо засегнато от случващото се с коронавируса”. 

Гостът посочи, че по отношение на туризма последните два месеца са “изтласкали напред” доста общини, особено по Южното Черноморие. “В преработваща промишленост обаче възстановяването не е толкова бързо, колкото ни се иска”, отбеляза той. 

По думите на Николов сред най-засегнатите от пандемията са индустриалният клъстер около Пловдив, който е много силно свързан с европейската индустрия, малките общини в София, отчасти Варна. 

По отношение на по-малки региони и общини и икономически по-слабите части у нас, като Северозападна България и област Благоевград, експертът обясни, че пазарите на труда в тях все още не са били достигнали нивата от преди предходната криза, дори по време на на върха на бизнес цикъла през 2018-2019 г. 

“Когато има по-забавена икономика, влиянието на самата криза е по-меко”.  

Николов отбеляза, че зимният сезон обикновено е дъното на годишния цикъл на пазара на труда у нас. Той прогнозира, че ефектът ще бъде засилен заради очаквания много по-слаб туристически сезон. 

“Докато няма ваксина или лечение, не можем да говорим за възстановяване на пазара на труда”. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук