Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Пропастта между фондовите пазари и икономическата реалност нараства

Бисер Варчев, водещ на предаването Insider, Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, Insider, 17.05.2020

21:05 | 17 май 2020

На пазара на акции страхът от пропускането на възможност изглежда засенчва тревогите от всичко притеснително в икономиката - пропастта между представянето на фондовите пазари и икономическата реалност става все по-голяма. Това каза водещият на предаването Insaider Бисер Варчев.

“Продължаващото повишение в цените на акциите не се води от сектори, които традиционно се движат в крак с икономиката, и това прави впечетление”, отбеляза Варчев.

“Притеснителното в случая е, че секторите, които икономически са свързани с ранните етапи на възстановяването, изостават”.

“Индексът Dow Transports се възстановил с около 29%, а S&P 500 достигна 30%. Въпреки това, възвръщаемоста бледнее в сравнение с предишни случаи, когато транспортните компании са се възстановили с по 60% през 1987 г. и 2009 г.”, отбеляза още водещият.

“Финансовите компании също изостават. Както и тези с малки пазарни капитализации. Големите лидери на това рали са технологичните компании”.

Варчев коментира смесените сигнали на пазарите. Той отбеляза, че за някои инвеститори подкрепата на Федералния резерв е 100-процентова защита от ново пропадане, докато за мечи настроените, V-образното възстанояване е само мираж.

“Опасенията са, че икономическата реалност ще връхлети инвеститорите и те тепърва ще осъзнаят, че много от акциите са надцени на фона на резултатите, които ще имат през следващите няколко месеца на възстановяване”, посочи Варчев.

Тази седмица гост в предаването Insider беше Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, който коментира динамиката на пазарите и отражението на мерките на Фед.

Той отбеляза, че на фона на случващото се в момента прогнозите за бързо възстановяване след коронакризата остават на заден план.

Фезелов очаква ново “пропадане” на пазара - “ясно е, че пазарите са прегрели, акциите са в червено”, отбеляза той.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването Insider може да гледате тук.