Пауъл: Вашингтон трябва да насочи повече средства в подкрепа на икономиката

Според гуверньора на Фед помощта на правителството е била навременна, но може да се окаже, че не е последната глава

18:53 | 13 май 2020
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че Конгресът и Белият дом трябва да насочат повече средства за подпомагане на засегнатата от коронавирусната пандемия икономика на фона на прогнозите, че възстановяването ще отнеме много по-дълго време от първоначалните очаквания, съобщава The Wall Street Journal.

"Обхватът и скоростта на този спад нямат прецедент в съвременнта история, като са много по-тежки от всяка рецесия след Втората световна война", заяви Пауъл в сряда и изтъкна нарастващата тревога относно икономиката при липсата на силна политическа отговорност.

Конгресът вече одобри програма за близо 2.9 трилиона долара в подкрепа на домакинствата и компаниите, което Пауъл определи като “най-бързият и голям отговор към който и да е поствоенен спад”.

Той обаче добави, че “това може и да не е финалната глава, като се има предвид, че пътя напред е много несигурен и все още има значителни рискове".

Безработицата в САЩ, която само преди три месеца беше най-ниското от 50 години насам, отчете рекорден ръст през април до нивата от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Графика: Bloomberg 

„Дългите периоди на безработица могат да навредят или да прекратят кариерата на служителите, тъй като техните умения губят стойност, а професионалните мрежи пресъхват и оставят семействата с по-голям дълг“, каза Пауъл.

Той добави, че „загубата на хиляди малки и средни предприятия в цялата страна би унищожила трудовото и семейно наследство на много бизнес и обществени лидери и ще ограничи силата на възстановяването“.