Възстановяването ще е по-скоро болезнено и бавно, отколкото V-образно

Mного западни икономики няма да могат да възстановят нивата си на БВП от 2019 г. до края на следващата година или дори след това

09:25 | 12 май 2020
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg


Доскоро много политици и корпоративни ръководители се надяваха на V-образно икономическо възстановяване от пандемията на коронавирус: кратък, рязък срив, последван от връщане към нивата на активност преди пандемията.

Сега те очакват "swoosh" възстановяване, наречено на логото на Nike. Това означава, че прогнозите са за голям спад, последван от болезнено бавно възстановяване, като много западни икономики, включително САЩ и Европа, няма да могат да възстановят нивата си на БВП от 2019 г. до края на следващата година или дори след това, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Новите отрезвяващи оценки отразяват дълбочината на спада, който се регистрира през пролетта, както и повечето доказателства, че растящата безработица и продължителното социално дистанциране, особено на Запад, ще намали икономическата активност и през следващата година.

"Това няма да бъде бързо възстановяване", заяви Марк Шнайдер, изпълнителен директор на Nestle, най-големият производител на пакетирани храни в света. Според него този процес ще продължи няколко тримесечия, ако не и няколко години.

Авиокомпаниите не очакват броя на пътниците да се върне на нивата от преди коронавируса най-рано до 2022 г. Социалното дистанциране ще затрудни ходенето на кино, храненето навън или посещение на салони за красота, докато не бъде разработена ваксина.

Компаниите за потребителски стоки предвиждат, че купувачите ще преминат към по-евтини стоки и ще намалят разходите си, като вероятно тенденцията ще се запази дълго след края на ограничителните мерки. Някои компании вече обявиха нови съкращения, предвидени за есента, което ще удължи нарастването на безработицата, която вече остави над 30 милиона души без работа само в САЩ.

Сред причините за по-мрачните перспективи е, че ограничителните мерки се разхлабват по-бавно, отколкото първоначално се очакваше в някои страни. Дори когато мерките се вдигнат, някои дейности като концерти и професионални спортове няма да бъдат възможни с месеци. Търговците на дребно и ресторантите, които са отворени отново, допускат по-малко клиенти наведнъж поради социалното дистанциране. А на потребителите, притеснени от рисковете от заразяване, може да отнеме много време преди да се върнат към старите си навици.

Според проучване на Coresight Research над 70% от американците очакват да избягват някои обществени пространства дори и след разхлабване на мерките, като повече от половината казват, че очакват да стоят далеч от търговските центрове. От тях почти една трета очакват да спазват социална дистанция повече от шест месеца. В отделна анкета на Coresight повече от половината от анкетираните планират да ограничават коледните пазарувания.

Възможността вирусът да се появи отново през есента или през следващата зима подтикна някои анализатори да предупреждават за временно влошаване, което би могло дори да направи възстановяването да изглежда по-нестабилно.

„Отказахме се от всички сценарии, които имахме с V-образна форма“, коментира Греъм Питкетли, главен финансов директор на Unilever, производител на майонеза Hellmann и чай Lipton.

Прогнозите са толкова несигурни, че редица големи компании се отказаха и от финансовите насоки за годината.

„Кризата показа, че можем да работим по различен начин и може би не ни трябват всички офиси, които имаме в момента“, казва Дирк Ван де Пут, изпълнителен директор на Mondelez International, който прави бисквитите Oreo.

Авиокомпаниите вече започнаха да предприемат стъпки за промяна на бизнеса си, докато се подготвят за дългогодишно възстановяване, а не за бързо завръщане към предишната си икономическа активност, както обикновено.

Производителите на самолети Boeing и Airbus намалиха производството си, докато General Electric, който прави двигатели и за двете, ще съкрати 25% от работната сила в своя бизнес с двигатели. Robert Bosch GmbH, най-големият доставчик на автомобили в света по продажби, заяви миналата седмица, че очаква глобалното производство на автомобили да намалее с 20% тази година.

Deutsche Bank прогнозита, че само 30-40% от загубеното БВП и заетостта в САЩ да бъдат възстановени до края на годината. От банката очакват, че тази година икономиката на САЩ ще се свие със 7,1% и няма да се върне към нивата си отпреди появата на вируса до 2022 г. или по-късно.

В проучване сред 57 икономисти Европейската централна банка установи, че те очакват икономиката на еврозоната да се свие с 5,5% тази година и да нарасне само с 4,3% през следващата година. Те не очакват нивата на активност да се възстановят преди появата на вируса преди 2022 г.

„Все още няма такова нещо като ново нормално. Никой няма най-малката идея как изглежда новото нормално “, заяви изпълнителният директор на Unilever Алън Джоуп.

Освен това, проучване сред мениджърите по продажбите в сектора на услугите установи, че активността продължава да намалява през април, както и загубата на работни места.

„Добре е да заложим, че глобалната икономика ще бъде поставена под сериозни предизвикателства през следващите години“, заяви Греъм Питкетли пред инвеститори.