Лагард: Трябва общ отговор на икономическия хаос или рискуваме разделение в Европа

Постигането на общ подход се спира от редица спорове

17:03 | 8 май 2020
Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg
Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че е „силно желателно“ политиците да излязат с общ отговор на икономическия хаос, създаден от коронавируса, защото иначе се рискува разделение в еврозоната, съобщава Bloomberg.

В изявление, направено през интернет, Лагард заяви, че е необходим „бърз, голям и симетричен“ европейски инструмент за финансиране на възстановяването и че ЕЦБ ще „изиграе своята роля“.

„Тъй като никой не е виновен за тази криза, ние трябва да гарантираме, че няма неоправдани ограничения в нашите политически реакции“, каза Лагард. „В противен случай рискуваме да разширим асиметрията и да излезем от тази криза с по-голямо икономическо разминаване.“

Длъжностните лица в Брюксел прогнозират най-лошата рецесия в историята на Европейския съюз тази година и предупредиха, че неравномерен шок в еврозоната заплашва стабилността на валутния блок.

Централните банки са начело на подкрепата, която се оказва на икономиките след сблъсъка с пандемията.

Правителствата също използват трилиони евро в подкрепа на компаниите и домакинствата, но повечето действия са на национално ниво, докато постигането на общ подход се спира от редица спорове.

Лидерите поискаха от Комисията да представи план, който се основава на общия бюджет на блока като начин за финансиране на икономическо възстановяване, но страните са разделени дали помощта трябва да бъде с безвъзмездни средства или заеми. Италия и Испания се борят за европейска солидарност, докато Германия и Холандия са против съвместен дълг.

Лагард каза, че основният сценарий на ЕЦБ предполага, че допълнителното издаване на дълг заради пандемията ще бъде в диапазона от 1 до 1,5 трлн. евро само през 2020 г., което се равнява на повече от 10% от икономиката.

ЕЦБ вече обяви план за изкупуване на облигации за 750 милиарда евро и нови програми за кредитиране на банките, за да гарантира, че ще бъде осигурена ликвидност въпреки блокирането на икономиките.

Лагард каза, че ЕЦБ „ще направи всичко необходимо в рамките мандата си, за да подкрепи възстановяването“.