ЕЦБ: Икономиката на еврозоната няма да се върне до предкризисните нива до 2022 г.

Централната банка публикува няколко различни сценария за икономическото отражение на пандемията

13:50 | 1 май 2020
Обновен: 14:33 | 4 юни 2020
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Икономиката на еврозоната ще се свие с 12% през тази година и няма да успее да се завърне към нивата от преди коронавирусната криза до края на 2022 г., смятат от Европейската централна банка, съобщава Bloomberg.

В различните сценарии, публикувани в петък, ЕЦБ очаква несигурно възстановяване от кризата. През следващата година БВП на еврозоната може да се възстанови до едва между 4 и 6%.

Докладът е последният сигнал, който показва как по-ранните очаквания за стабилно възстановяване през втората половина на годината отстъпиха пред несигурността, тъй като европейските държави предприемат различни подходи за разхлабване на рестрикциите срещу пандемията.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн предупреди в петък, че икономическият спад през второто тримесечие на 2020 г. ще бъде „много по-силно изразен“, отколкото в началото на годината, тъй като мерките срещу коронавируса са в пълна сила от април. Индексите за потребителската и бизнес увереност сочат към „продължително неблагоприятно търсене през следващите месеци“, добавя той.

Централната банка публикува различни сценарии в анализите си според тежестта на кризата. Според най-положителния от тях икономиката на еврозоната ще се свие с 5% през тази година и ще се възстанови напълно до предкризисните нива през 2021 г.

Най-суровите сценарии предвиждат продължаваща несигурност около разпространението на вируса и ефективността на мерките за овладяването му, които да доведат до продължителни икономически щети, тежащи на растежа.

Според прогнозите всеки следващ месец, в който мерките срещу коронавируса остават в сила, ще свива икономиката с между 2 и 2.5%.