ЕЦБ засилва реакцията на кризата с още по-евтини заеми след катастрофалните данни за БВП

Лагард и нейните колеги вече обещаха да купят повече от трилион евро дълг до края на тази година

15:46 | 30 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка засилва реакцията си на коронавирусната криза, понижавайки лихвите по своята програма за спешно кредитиране за банките и осигурявайки допълнително средства за инжектиране на ликвидност в икономиката, съобщава Bloomberg.

Часове, след като данните показаха най-лошото свиване на икономиката през първото тримесечие от четвърт век, финансовата институция предостави допълнителни стимули, които включват така наречената мярка “PELTRO” за по-нататъшно подпомагане на растежа.

ЕЦБ заяви, че най-ниската лихва по програма, която стимулира банките да отпускат заеми на фирми и домакинства, ще падне до 50 базисни пункта под депозитния процент, който в момента е -0,5%. Лихвата по новото нецелево улеснение ще бъде с 0,25% под основната ставка на рефинансиране, която понастоящем е нула.

Мерките за ограничаване разпространението на коронавируса увеличиха сериозно безработицата в еврозоната и натовариха икономиките с големи разходи.

Лагард и нейните колеги вече обещаха да купят повече от трилион евро (1,1 трилиона долара) дълг до края на 2020 г., за да облекчат икономическите и пазарните напрежения, а повечето анализатори прогнозират, че тази сума ще набъбне по-късно тази година.

Основният стимул на ЕЦБ е програма за закупуване на облигации в размер на 750 милиарда евро. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че към септември ще бъдат добавени още 500 милиарда евро.

Управителният съвет повтори в четвъртък, че програмата ще продължи поне до края на тази година. Нейният по-ранен план за закупуване на активи ще продължи да се движи с темп от 20 милиарда евро на месец плюс допълнителния пакет от 120 милиарда евро през тази година. Депозитната ставка остана на минус 0,5%.

ЕЦБ вече облекчи условията на своята програма за отпускане на банкови заеми на заседанието си през март. Наскоро тя разхлаби и стандартите за обезпеченията за рефинансиране.