БВП на еврозоната отчита исторически спад от 3,8%

Дълготрайните икономически щети вероятно ще са причина за фалит на много малки компании

13:08 | 30 април 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Икономиката на еврозоната се свива рекордно - резултат, който ще увеличи настояванията за съвместна европейска фискална подкрепа, съобщава Bloomberg.  

Икономиката на еврозоната, в която има 19 държави членки, се свива с 3,8% през първото тримесечие на фона на мерките срещу коронавируса, който тласна бизнеса на ръба на оцеляването, причини скок на безработицата и принуди правителствата да отпуснат милиарди евро за спешни стимули.  

По-рано стана ясно, че БВП на Франция и Испания се понижават с по над 5%. Италия, обременена с един от най-големите дългове в света, също се очаква да отчете огромно икономическо свиване по-късно в четвъртък.  

С превръщането на здравната криза в икономическа катастрофа, тези страни призоваха за фискалната подкрепа чрез съвместни продажби на дълг в Европейския съюз. Правителства като Германия и Холандия отхвърлиха идеята заради опасения ще отнесат голяма част от тежестта.  

Повече помощ може да дойде на първо място от Европейската централна банка, когато Кристин Лагард и нейните колеги решат по-късно в четвъртък дали планираните им покупки на активи за над 1 трилион евро (1,1 трилиона долара) през тази година са достатъчни за подпомагане на икономиките в нужда. 

Повечето икономисти прогнозират, че Управителният съвет ще изчака, за да види дали правителствата могат да се споразумеят за всеобхватна фискална подкрепа. Малцинство, сред което и Goldman Sachs, обаче очаква незабавно увеличение на паричните стимули. 

Въпреки че националните отговори на правителствата - от заеми до спасителни пакети - бяха огромни, липсата на координирани разходи създава риск от неравномерно възстановяване, разширявайки съществуващите икономически разделения в блока.  

Инвеститорите поставиха Италия във фокус заради вече обтегнатите ѝ финанси. Въздействието върху италианските облигации обаче е ограничено поради подкрепата на ЕЦБ.  

Тревожността нараства заради ежедневните доклади с лоши икономически резултати, както и новините за компании, които са близо до колапс и работници, които се страхуват за прехраната си. Германия в четвъртък отчете рекорден скок от 373 000 заявления за безработица през април.  

Европейските правителства започват да облекчават ограниченията в опит да рестартират икономиките си. Имаше признаци на подобрение в икономическата дейност, когато някои фабрики се отвориха отново. Потреблението на електроенергия в Европейския съюз нарасна за първи път от осем седмици. 

Дори и при разхлабени мерки обаче, дълготрайните икономически щети вероятно ще са причина за фалит на много малки компании, а потребителите ще са по-малко склонни да харчат пари, когато са притеснени както за перспективите за работа, така и за здравето си.