Пандемията удари по-тежко икономиката на Испания от финансовата криза

Четвъртата по големина икономика на еврозоната се свива с 5.2% през първото тримесечие

10:40 | 30 април 2020
Обновен: 01:39 | 6 юни 2020
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт на Испания регистрира исторически спад, след като мерките за овладяване на коронавирусната пандемия натежаха на икономиката на страната, съобщава Market Watch.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната се свива с 5.2% през първото тримесечие, следвайки растежа от 0.4% през последното тримесечие на 2019 г., предаде статистическата агенция на Испания в четвъртък. Икономисти, допитани от The Wall Street Journal, очакваха свиване на икономиката от 4.4%.

Спадът на БВП на Испания е значително по-голям спрямо този от първото тримесечие на 2009 г. - 2.6%, когато икономиката беше ударена от финансовата криза.

Испанската икономика регистрира понижение от 4.1% на годишна база, което е значително над очакванията на анкетираните от The Wall Street Journal икономисти за спад с 2.9%

Данните за Испания последваха тези за френската икономика, която отбелязва историческо свиване от 5.8% през първото тримесечие и навлезе в рецесия след две поредни тримесечия на отрицателен растеж.